Μήνυμα προς τους Θεσμούς έστειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στην πρώτη της εμφάνιση στη Βουλή.
Ειδικότερα, διεμήνυσε –κοιτώντας προς την πλευρά του ΔΝΤ- ότι «δεν θα δεχτούμε η Ελλάδα να αποτελέσει εξαίρεση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις κατακτήσεις των λαών». Η ίδια, πάντως, αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη αλλά όχι «μη αναστρέψιμη». Επίσης, προανήγγειλε διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε επικείμενο νομοσχέδιο με την οποία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι.
«Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς. Για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας», είπε αρχικά η κυρία Αχτσιόγλου εκφράζοντας την θέση της κυβέρνησης. Αυτή –κατά την ίδια- εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζεται από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Και η θέση αυτή μόνο ιδεοληπτική δεν είναι. Είναι μια θέση που αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο το τί ανάπτυξη θέλουμε: για μας δίκαιη είναι η ανάπτυξη που στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων της εργασίας και όχι στη συμπίεση του εργατικού κόστους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα χαρακτήρισε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κεντρικό πολιτικό αίτημα της κυβέρνησης στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση. «Αυτονόητη προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης όμως είναι να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα ο κύκλος της εργασιακής απορρύθμισης. Γι αυτό και αντιστεκόμαστε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ», συμπλήρωσε.
Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα αντιπολίτευσης να συνταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης στον αγώνα που δίνει απέναντι στο ΔΝΤ. «Σ' αυτή τη σύγκρουση, δηλαδή στα εργασιακά, η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Γι'' αυτό, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση», είπε κλείνοντας.
Αλέξανδρος Διαμάντης