Χαμένη χρονιά υπήρξε το 2020 για την αγορά ακινήτων, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό που είχε δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη ζήτηση και κατ’επέκταση στις τιμές άρχισε να υποχωρεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ο κορονοϊός ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη για την Ελλάδα. Ωστόσο, εκείνη την περίοδο η πανδημία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην Κίνα και γι’ αυτό εταιρείες και μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα στην πώληση ακινήτων σε Κινέζους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προχώρησαν, αρχικά, σε περικοπές προσωπικού που άγγιξαν το 50%.
Εν τέλει, χρειάστηκε να “παγώσουν” το σκέλος που αφορά την πώληση ακινήτων σε αγοραστές από τη Χώρα του Δράκου, καθώς τα ταξίδια απαγορεύτηκαν. Πλέον, παρά την έναρξη των εμβολιασμών εκτιμάται ότι ενδέχεται να απαιτηθεί να φτάσουμε στο τέλος του καλοκαιριού του 2021, ώστε οι απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο προς την Αθήνα να επανέλθουν.
Οι Κινέζοι παραδοσιακά αντανακλούσαν την μερίδα του λέοντος των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων, μέσω του καθεστώτος της «Χρυσής Βίζας» που προβλέπει χορήγηση άδειας διαμονής για αγορές κατ’ ελάχιστον 250 χιλ. ευρώ. Από την έναρξη ισχύος του προγράμματος, μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν χορηγηθεί σε Κινέζους περίπου 5.900 άδειες, ενώ η τάση ήταν διαρκώς αυξητική τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η κατάρρευση των ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση των πράξεων αγοραπωλησίας από τα νοικοκυριά, έχει “γυρίσει” την αγορά ακινήτων τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω. Έτσι, σύμφωνα με μεσίτες, όχι μόνο η αναμενόμενη, για το 2021, αύξηση των ζητούμενων τιμών, της τάξεως του 10%, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι, αλλά εκτιμάται ότι οι αξίες στις οποίες κλείνονται τα deals έχουν συρρικνωθεί από 10% έως 20%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. Ο κλάδος δηλαδή, όπως εξηγούν μεσίτες, “τρέχει” με έως -30%, συγκριτικά με τις καλές εποχές, ενώ όλα θα κριθούν από το πότε θα επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές.
1,45 δισ. ευρώ οι ξένες επενδύσεις το 2019
Πέρυσι, η αξία των τοποθετήσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα διαμορφώθηκε σε 1,45 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων. Τα περισσότερα κεφάλαια επενδύθηκαν σε ξενοδοχεία και κατοικίες, δύο δηλαδή τομείς που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά από το εξωτερικό, το οποίο τροφοδοτούσε την ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων τα δύο τελευταία έτη για στοχευμένα ακίνητα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, ιδίως στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει περιοριστεί, κατά 42,5% για το εννεάμηνο του 2020 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.