Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα δύο τουλάχιστον ακόμα εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους, ενώ θα μπορούσε να αναβάλει και την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά της αποθέματα για να καλύψει επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσαν έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Επιπλέον, όπως ανέφερε η μία πηγή που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, εγκαταλείπεται μάλλον η απόφαση για να εκδώσει η χώρα λιγότερα ομόλογα δημοσίου φέτος στο ίδιο πλαίσιο.
«Το σχέδιό μας είναι να γίνουν τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους και να συγκεντρωθούν περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη λήξη των νέων ομολόγων.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμα ότι η η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων 15ετους και 7ετους διάρκειας νωρίτερα φέτος.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
«Ίσως αναβάλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε συγκεκριμένα έλληνας αξιωματούχος, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το πότε σχεδιάζει η χώρα να προχωρήσει στις πληρωμές.
Η Ελλάδα εξόφλησε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από το ΔΝΤ πέρυσι, πληρώνοντας τις δόσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας έτσι τη συνολική έκθεσή της στο Ταμείο στα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.
Τρεις μήνες πριν η Αθήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, σημειώνει το δημοσίευμα, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 4,7% έως 8,9%, λόγω του αντίκτυπου που θα έχει η πανδημία κορονοϊού με το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.
Το κόστος των έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο.
«Η προσαρμογή (της στρατηγικής δανεισμού) επικεντρώνεται κυρίως σε μια αλλαγή της χρήσης των εσόδων δανεισμού και δεν αποτελεί απαραίτητα αλλαγή στη συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα», δήλωσε από την πλευρά του ένας δεύτερος αξιωματούχος.