Δεν είναι υπερβολή, αλλά όσοι μιλούν με ξένους μιας κάποιας οικονομικής επιφάνειας ίσως να διαπιστώνουν ότι η αγορά ενός σπιτιού στην Αθήνα ή σε κάποιο νησί αποτελεί βασικό στόχο τους. Οι χαμηλές τιμές, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού μιλάει καλά Αγγλικά, το πολύ καλό κλίμα και οι υποδομές που είναι καλές σε γενικές γραμμές ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις σε real estate. Με τα δεδομένα αυτά δεν προκαλεί απορία γιατί φέτος τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στο ελληνικό real estate αγγίζουν τα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο του 2022 υπήρξαν εισροές ξένων κεφαλαίων 374 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά. Το νούμερο αυτό σημαίνει αύξηση της τάξεως του 74,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, όταν είχαν καταγραφεί εισροές 214 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, δε, συνολικά είχαν «πέσει» στο ελληνικό real estate κεφάλαια 1,17 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 34,5%, σε σχέση με τα 875 εκατ. ευρώ του 2020.
Πώς είχε κινηθεί η αγορά το 2019; Τότε είχαμε τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις σε real estate των οποίων το ύψος ανήλθε σε 1,45 δισ. ευρώ. Κι αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης το πρώτο τρίμηνο του 2019, βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα κεφάλαια που επενδύθηκαν το φετινό πρώτο τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου του 2019, είναι κατά περίπου 19 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Αν λάβουμε υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό που έχει τροφοδοτήσει ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και αγαθά, ίσως να πρόκειται και για ρεκόρ έστω κι αν για τους εύπορους ξένους η επίδραση του πληθωρισμού είναι περιορισμένη. Μάλιστα, οι επενδύσεις Κινέζων, μέσω της Χρυσής Βίζας, δεν έχουν ακόμη επιστρέψει, αφού η Κίνα επιλέγει να υιοθετηθεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής στην διασπορά της πανδημίας που σημαίνει ότι τα ταξίδια εκτός της χώρας του δράκου είναι περιορισμένα για Κινέζους που δεν έχουν ήδη διαβατήριο άλλων χωρών.
Τα νέα projects και ο πληθωρισμός
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική της ΤτΕ, το τμήμα της αγοράς ακινήτων που αφορά νέες επενδύσεις σε ακίνητα θα περιοριστεί σημαντικά, επειδή οι developers δεν θα μπορούν να σηκώσουν το αυξημένο ενεργειακό και κατασκευαστικό κόστος.
Η ΤτΕ κάνει λόγο και για σημαντικές αβεβαιότητες που επηρεάζουν τα νέα projects στην οικοδομή, όπως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρισμό και την επενδυτική δραστηριότητα. Σύμφωνα ακόμη με την Κεντρική Τράπεζα, προϋποθέσεις για τη βραχυπρόθεσμη διατήρηση της δυναμικής της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης, αλλά και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τη διατάραξη που ήταν απόρροια της υγειονομικής κρίσης και η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως υπό έλεγχο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν «παγώσει» ένας μεγάλος αριθμός νέων έργων, το ενδιαφέρον θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο για τα παλαιά ακίνητα. Το απόθεμα όμως, της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων είναι ήδη περιορισμένο επειδή πολλά έχουν αλλάξει, ήδη, χέρια ή έχουν μετατραπεί σε Airbnb. Αποτέλεσμα; Οι τιμές για αυτά να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, γεγονός που εντείνει το πρόβλημα για όσους αναζητούν στέγη, καθώς απρόσιτα διαμερίσματα και κατοικίες σημαίνει στροφή στην ενοικίαση και άρα άνοδος μισθωμάτων.