Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό δήλωσε ο Mario Draghi, στο πλαίσιο ομιλίας του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας ότι η όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο καθυστερούν και οι αγορές ελληνικών τίτλων.
Για μία ακόμη φορά, ο Mario Draghi ηταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά την Ελλάδα. Για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικό χρέος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Αν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η EKT θα προχωρήσει στη δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τότε θα αποφανθεί αν θα αγοράσει ελληνικούς τίτλους.
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου αναφορικά με την στάση της ΕΚΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι τρία:
1.Η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για συγκεκριμένη μακρά περίοδο,
2.Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2018,
3.Η εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στην αγορά ενέργειας και στη διαχείριση των NPLs.
Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Draghi υπογράμμμισε ότι είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο απ'' όλα την ΕΚΤ, καθώς η διαχείριση θα ενδυναμώσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Επίσης στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας πανευρωπαϊκής bad bank, ο Draghi τόνισε ότι η bad bank δεν αποτελεί πανάκεια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι σύνθετες από τη φύση τους και ακόμη πιο σύνθετη θα ήταν μία πανευρωπαϊκή εταιρεία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της θέσπισης των κατάλληλων εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η δημιουργία μίας αποτελεσματικής αγοράς δανείων. Η bad bank είναι μόνο ένα από τα χρήσιμα εργαλεία, συμπλήρωσε ο Draghi.
Παράλληλα, ο Draghi απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά σχετικά με το ενδεχόμενο να αγοράσει η ΕΚΤ τους τίτλους που κατέχουν οι μικροομολογιούχοι που συμμετείχαν στο PSI, λέγοντας ότι όταν έρθει η ώρα να ενταχθούν οι ελληνικοί τίτλοι στο QE θα πρέπει να ισχύουν όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες.
Σε ερώτηση για την απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης, την οποία ζητούν χώρες όπως η Γερμανία, ο Draghi είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τέσσερις βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, ο πληθωρισμός να πρέπει να συγκλίνει μεσοπρόθεσμα προς το επίπεδο του 2%, δεύτερον η σύγκλιση αυτή θα πρέπει να είναι σταθερή και τρίτον να εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης και τέταρτον, η σύγκλιση θα πρέπει να αφορά τον πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί, ενώ σε ερώτηση για τους υπαινιγμούς του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη χειραγώγηση του ευρώ από τη Γερμανία, ο Draghi αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Οκτώβριο στην οποία σημειώνεται ότι η Γερμανία δεν χειραγωγεί το νόμισμα.
Ο Draghi ρωτήθηκε επίσης για την πιθανότητα να δοθεί η δυνατότητα σε χώρες-μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να φύγουν για κάποια χρόνια από το ευρώ και μετά να επιστρέψουν και αν κάτι τέτοιο μπορεί να δεχτεί η ΕΚΤ. Ο Ιταλός τόνισε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει σε σενάρια που δεν προβλέπονται από την ευρωπαϊκή συνθήκη, ενώ σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο».
Κ. Μαριόλης
Φωτογραφία: SOOC