«Δώρο» συν τρεις μονάδες στο φετινό ΑΕΠ από το… φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

«Δώρο» συν τρεις μονάδες στο φετινό ΑΕΠ από το… φυσικό αέριο

Ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς και η τιμή της μεγαβατώρας του φυσικού αερίου παραμένει πεισματικά στα επίπεδα των 40 ευρώ.

Χαράς ευαγγέλια για τους 700.000 καταναλωτές οι οποίοι ήδη από τον Μάρτιο έχουν δει την τιμή λιανικής του φυσικού αερίου να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ουσιαστικά να επιστρέφει στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό όφελος.

Η χώρα μπορεί να προσβλέπει σε μείωση της αξίας των εισαγωγών προϊόντων ενέργειας ακόμη και κατά… 6,5 δις. ευρώ μέσα στο 2023 κάτι θα αποτυπωθεί απευθείας θετικά στο ΑΕΠ της χώρας. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ. Άρα, πιο απλά, η μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να προσθέσει ακόμη και τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ. Φυσικά, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι τιμές του αερίου (αλλά και του πετρελαίου που επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο) να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για όλη τη χρονιά. Αυτό δεν είναι δεδομένο ούτε μπορεί κάποιος να το εκλάβει ως δεδομένο. Όμως, αν παραμείνει αυτή η κατάσταση, το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 6,5 δις. ευρώ από 13,15 δις. ευρώ που ήταν το «άνοιγμα» μέσα στο 2022.

Ο πίνακας δείχνει την εξέλιξη του ενεργειακού ελλείμματος στο βάθος του χρόνου. Η Ελλάδα είναι πάντα ελλειμματική καθώς δεν παράγει ενέργεια. Στις «καλές χρονιές» (είναι αυτές που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν χαμηλά διότι υπάρχουν και οι κακές χρονιές που το έλλειμμα μειώνεται λόγω ύφεσης στην οικονομία) το ενεργειακό έλλειμμα έπεφτε και κάτω από τα 4 δις. ευρώ. Όμως, το να κλείσει η χρονιά με ένα άνοιγμα της τάξεως των 6,5 δις ευρώ δεν είναι πλέον έργο επιστημονικής φαντασίας.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία του πρώτου διμήνου που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο υποχωρεί κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, όσο περνούν οι εβδομάδες και η τιμή του αερίου παραμένει στα 40 ευρώ (και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου μένει στα 80-85 δολάρια) τόσο βελτιώνεται η εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου σε σχέση με πέρυσι. Μην ξεχνάμε   ότι ο ενεργειακός εφιάλτης κορυφώθηκε μετά τον Μάιο του 2022 όταν το φυσικό αέριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο δεν θα βιαστεί να αναθεωρήσει αισθητά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας, θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% για φέτος (από 1,8% που ήταν η μέχρι τώρα πρόβλεψη). Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι με τις τιμές της ενέργειας θα υπάρχει ένας άσσος στο μανίκι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.