Περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως θα κοστίζει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, όταν και αν αυτό δημιουργηθεί, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία αναλύεται η προοπτική ενός τέτοιου μηχανισμού.
Στην έκθεση εκτιμάται πως αν οι χώρες της Ευρωζώνης συνεισέφεραν ετησίως ποσά που αντιστοιχούν στο 0,35% του ΑΕΠ, τότε με τα χρόνια να χτιζόταν ένα μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο θα ήταν αρκετό να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες που θα προέκυπταν σε περιόδους κρίσης.
Το πολιτικό momentum υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού μηχανισμού (CFC), σημειώνει το ΔΝΤ. Μέσα στους επόμενους μήνες οι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να κάνουν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την περαιτέρω εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρουσιαστεί ιδέες για τη δημιουργία ενός κεντρικού δημοσιονομικού μηχανισμού, συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον ηθικό κίνδυνο και τις μόνιμες μεταφορές που συνδέονται με την αμοιβαιοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένας κεντρικός δημοσιονομικός μηχανισμός θα έκανε πιο ομαλό τον μακροοικονομικό κύκλο, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Η νομισματική ένωση θα ωφελούνταν από το CFC για να βοηθήσει χώρες να απορροφήσουν τοπικές αναταράξεις (κάτι που η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κάνει) και να διευκολύνει ένα κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης στην περίπτωση ευρύτερων αναταράξεων.
Η Ελλάδα ανήκει στο κλαμπ των χωρών των οποίων η συνεισφορά στο Ταμείο θα είναι μεταξύ 0,5% - 1,5% του ΑΕΠ ετησίως (Φινλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία οι άλλες), μέχρι να ανακάμψουν οι οικονομίες τους, καθώς οι χώρες αυτές θα έχουν λάβει σε περιόδους κρίσης συνολικά ποσά που θα αντιστοιχούν σε 10%-20% του ΑΕΠ τους. Η συνεισφορά της Ελλάδας θα διαμορφωνόταν για τα επόμενα χρόνια περίπου στο 1%.
Οι συνολικές ετήσιες μεταφορές από το Ταμείο θα κορυφώνονταν, σύμφωνα με το μοντέλο που έτρεξε το ΔΝΤ, το 2013 στο 1,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με την Ελλάδα θα λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό (6% του ΑΕΠ της) το 2013. Συνολικά μέσα στην κρίση (2006-2016), η Ελλάδα θα λάμβανε από το Ταμείο κεφάλαια που θα αντιστοιχούσαν στο 20% του ΑΕΠ της.