Το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι εξίσου σημαντική με τις μεταρρυθμίσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, στην ενημέρωση των συντακτών στην Ουάσινγκτον και τόνισε την ανάγκη για προκαταβολική δέσμευση σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Σημείωσε πως “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει να γίνει η κουβέντα και για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για το χρέος ώστε στη συνέχεια – ανάλογα με την πρόοδο – να παρουσιάσουμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ένα σχέδιο για την Ελλάδα και μετά να αποφασίσουμε τη συμμετοχή μας”.
Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα λέγοντας πως “καλό νέο η πρόοδος, να δούμε πώς θα εξελιχτούν. Όλοι μπαίνουν με καλή πίστη ώστε να βρεθεί το καλύτερο για την Ελλάδα. Και όσο γίνεται πιο γρήγορα χωρίς καθυστέρηση”.
Παράλληλα, ο G. Rice επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα υπήρξε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Christine Lagarde, όπου συζήτησαν την πρόοδο της χώρας.
Ακόμη, επιβεβαίωσε και την τηλεφωνική επικοινωνία του νέου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin με την επικεφαλής του Ταμείου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η πορεία της Ελλάδας χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες, καθώς όπως ανέφερε ήταν μια “γενική κουβέντα που κάλυπτε πολλά”.
Οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν την Ελλάδα και οι απαντήσεις του εκπροσώπου του Ταμείου έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του να υπάρξουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο G. Rice αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Ch. Lagarde μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel, όπου έκανε λόγο για “ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μετά την πρόοδο σημείωσαν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να πλησιάσουν στην κατεύθυνση των θεσμών ικανοποιώντας τις απαιτήσεις που έχουμε για να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα”.
Για τη συνάντηση ανέφερε πως και οι δύο αξιωματούχοι “καλωσόρισαν τη συμφωνία και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ενώ τόνισαν τη σημασία της ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης.
Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σ'' αυτή τη βάση συμφωνήσαμε να στείλουμε τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως θα χρειαστεί περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Ο Gerry Rice επανέλαβε πως είναι γνωστή η θέση του Ταμείου και περιέγραψε πως περιλαμβάνει δύο σκέλη, με το πρώτο να είναι οι μεταρρυθμίσεις και το δεύτερο η ελάφρυνση του χρέους. Τόνισε πως δεν έχει υπάρξει “καμμία αλλαγή ως προς αυτή τη θέση”.
Για την αποστολή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δήλωσε πως θα “ασχοληθούν με τις μεταρρυθμίσεις ώστε να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με την ύπαρξη συγκεκριμένων αναλύσεων του ίδιοy του Ταμείου που να καταλήγουν ως προς το αν συμφέρει την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να αποχωρήσει από αυτήν, ο G. Rice απάντησε πως υπάρχουν πληθώρα αναλύσεων που εξετάζουν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και πως θα επανέλθει με πιο συγκεκριμένη απάντηση.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν κατά την άποψη του ΔΝΤ η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος απάντησε πως “ναι”.
“Είναι σαφής ο στόχος της Ελλάδας να μείνει στην Ευρωζώνη, ήταν προτεραιότητα εξαρχής, όπως και άλλων μελών της ευρωζώνης. Για μας αυτοί είναι παράγοντες. Και το κάναμε προσπαθώντας να προσφέρουμε καλά τις υπηρεσίες μας”.
Τέλος, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σχετικά με νέο δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα ύψους 5 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες "λανθασμένες".