Ως κορυφαία προτεραιότητα χαρακτηρίζει το ΔΝΤ την αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος όπως σημειώνει είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης.
Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη (αν και σημαντικές λεπτομέρειες του σχήματος δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές), αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
«Εντούτοις, για την πλήρη αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, σε συνάρτηση με την ποιότητα και τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου, της ρευστότητας και της κερδοφορίας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναπτύξει μια πιο συνολική, φιλόδοξη και καλά συντονισμένη στρατηγική». Αυτές οι προσπάθειες, προσθέτει, θα πρέπει πρωτίστως να είναι αγοροκεντρικές, με οποιαδήποτε δημόσια στήριξη να υπόκειται σε μια δυναμική ανάλυση κόστους-οφέλους και να υποστηρίζονται από περαιτέρω βελτιώσεις του νομικού πλαισίου (π.χ. πιο αποδοτικές δικαστικές διαδικασίες και εκσυγχρονισμό του καθεστώτος αφερεγγυότητας).
Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να εκλείψουν μόνιμα τόσο η προστασία των στεγαστικών δανείων όσο και τα έκτακτα καθεστώτα ρύθμισης για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές καθώς έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους και έχουν υπονομεύσει την νοοτροπία πληρωμών.