Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να δημοσιευθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία και ανάμεσα στις χώρες που θα εξετάσει βρίσκεται και Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ΔΝΤ εκτιμά πως στο 3,5% θα περιοριστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, έναντι του 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, παρά τις επιπτώσεις από την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία που θα δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά το χρέος η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σχετικά με αυτή που έχει διατυπώσει τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, βραχυπρόθεσμα προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τις αντοχές της οικονομίας, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ έχει δρομολογηθεί για το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των APP. Παράλληλα εκφράζονται και ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον η ελληνική οικονομία θα είναι σε θέση να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αντίθετα, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ μπορούν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες αναφορικά με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η αύξηση του πληθωρισμού, δεν θα ξεπεράσει για το 2022 το 4,5%. Ακόμη, υπάρχει η προοπτική να υποχωρήσει σημαντικά το 2023 στο 1,3% - 1,5%. Η εκτίμηση αυτή διαφοροποιείται τελείως από αυτήν του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πρόκειται να αναθεωρήσει τον πληθωρισμό του 2022 από το 0,8% στο 5,5% ή ακόμη και στο 6%, ποσοστό, δηλαδή, πολύ υψηλότερο από αυτό που εκτιμά το ΔΝΤ.
Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για 143 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 86% της παγκόσμιας οικονομίας. Παρόλα αυτά για τις περισσότερες χώρες η οικονομική ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να έχει θετικό πρόσημο.
Ακόμη, για τις αναδυόμενες οικονομίες επισημαίνεται από το ΔΝΤ ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν, επιπροσθέτως, τις δευτερογενείς επιπτώσεις μίας διεθνούς κρίσης, δηλαδή το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για την αναχρηματοδότηση των χρεών τους, καθώς και τον κίνδυνο διαφυγής κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς.
Ειδική αναφορά θα κάνει το ΔΝΤ και για την Ρωσία και την Ουκρανία, όπου η μεν πρώτη απειλείται με χρεοκοπία, ενώ η δεύτερη καλείται να αντιμετωπίσει τις ζημιές εκτιμώμενου ύψους 1 τρισ. ευρώ, από τον πόλεμο. Για την οικονομία της Κίνας το ΔΝΤ προβλέπει ότι η έξαρση της πανδημίας στην Σανγκάη δεν θα επηρεάσει σημαντικά. Άλλωστε, ο δείκτης ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώνεται στο 4,8%, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος που ήταν 5,5%, αλλά υψηλότερο από εκείνο που ανέμεναν οι ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές που διαμορφωνόταν στο 4%.