ΔΝΤ: Έως 150 δισ. δολάρια οι απώλειες των κρατών της Μ. Ανατολής λόγω των τιμών του πετρελαίου

ΔΝΤ: Έως 150 δισ. δολάρια οι απώλειες των κρατών της Μ. Ανατολής λόγω των τιμών του πετρελαίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες της Μέσης Ανατολής έχασαν 390 δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων τον περασμένο χρόνο, ενώ κινδυνεύουν με απώλειες έως και 150 δισ. δολαρίων φέτος ως αποτέλεσμα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με το marketwatch.  

Η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου προέκυψε ως άμεσο αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών του αργού, από περίπου 115 δολάρια το βαρέλι κατά τα μέσα του 2014 σε λιγότερο από 30 δολάρια στην αρχή του 2016 και τώρα λίγο πάνω από 40 δολάρια, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η απώλεια πιθανών εσόδων θέτει τεράστια πίεση στις οικονομίες των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου, όπως τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, οι οποίες ανακοίνωσαν τεράστια ελλείμματα προϋπολογισμού το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ είχε υπολογίσει ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας θα επιφέρει απώλειες περίπου 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές πετρελαίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν θεσπίσει μια σειρά από μέτρα που κυμαίνονται από την κοπή των ενεργειακών επιδοτήσεων εώς την αύξηση των φόρων. Κάποιες, όπως η Σαουδική Αραβία, εξαντλούν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα τους ή έχουν να αρχίσει να δανείζονται διεθνώς για να εξομαλύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις που δέχονται.

«Το 2016 είναι το δεύτερο έτος μιας πολυετούς διαδικασίας προσαρμογής για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», δήλωσε ο Μασούντ Αχμέντ, διευθυντής του ΔΝΤ στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. «Θα χρειαστούν πιθανώς ακόμα τέσσερα με πέντε χρόνια δράσης, τόσο σχετικά με τις δαπάνες όσο και τα έσοδα, πριν επέλθει μια άνετη δημοσιονομική κατάσταση για πολλές χώρες», είπε.

Η οικονομική ανάπτυξη για τους εξαγωγείς πετρελαίου της περιοχής αναμένεται να αυξηθεί στο 3% το 2016, από 2% που ήταν το προηγούμενο έτος, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις βελτιωμένες προοπτικές του Ιράκ, το οποίο αύξησε την παραγωγή πετρελαίου, αλλά και του Ιράν, το οποία αναζητά να ωφεληθεί από τη σταδιακή άρση κυρώσεων, δήλωσε το ΔΝΤ.