Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Οι αγορές προεξοφλούν. Το ΔΝΤ προγραμματίζει. Ήδη έχει εντοπίσει την επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του μετά το 2022...
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, η μοναδική μέθοδος για να σβήσει ένα δημόσιο Χρέος είναι ίδια: Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται πρέπει πάντα να είναι μικρότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Όταν η οικονομία τρέχει πιο γρήγορα από το επιτόκιο δανεισμού, τα χρέη σβήνουν.
Είναι απλή αριθμητική.
Αν η Ελλάδα -όπως προβλέπει το ΔΝΤ- από το 2023 και μετά, δεν θα είναι ικανή να τρέξει την οικονομία της με ρυθμό υψηλότερο του 1,2% τότε αναπόφευκτα θα χρειαστεί πάλι δανεικά για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις δανειακές υποχρεώσεις της.
Ενώ λοιπόν, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πανικόβλητοι ενόψει ευρωεκλογών, αντιμετωπίζουν την άνοδο της ακροδεξιάς, με την γνωστή πολιτικάντικη αμφιλεγόμενη ρητορική, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται σήμερα ως ο μοναδικός διεθνής αξιόπιστος φορέας που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και των αριθμών. Τη γλώσσα που ακούν και πιστεύουν οι αγορές.
Το ΔΝΤ δεν έχει κάλπες να το φοβίζουν. Βλέπει όμως την Ελλάδα ως τον επόμενο πιθανό πελάτη του.
Το υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που αποτελεί μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), θα χρειαστεί στα πρώτα του βήματα, την καθοδήγηση, την εμπειρία και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Γι'' αυτό το ΔΝΤ καλεί με τη γνωστή διπλωματική ευγενική γλώσσα, την Ελλάδα να προετοιμάσει από τώρα ένα προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών απειλών από τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις, να εφαρμόσει κανονικά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, ώστε να υπάρξει μείωση άμεσων φόρων και να επανεξεταστεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων. Προετοιμάζει τον πελάτη του...
Στην προεκλογική Ευρώπη, μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τολμά να φωνάξει αυτό που όλοι βλέπουν αλλά σιωπούν. Ο Έλληνας βασιλιάς είναι γυμνός.
Η Ελληνική οικονομία κινδυνεύει από ανατροπή των ήδη εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων. Μετά από 10 χρόνια μνημονίου η μεταρρυθμιστική κόπωση μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η εγχώρια ζήτηση δεν μπορεί να τροφοδοτεί την Ανάπτυξη. Σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.
Ουδείς θα μπορούσε να το διατυπώσει σαφέστερα: Αν δεν αλλάξετε πολιτική, θα βουλιάξετε πάλι. Πριν από 10 χρόνια το ΔΝΤ έλεγε τα ίδια. Τότε δεν το ακούσαμε...Τώρα...