Βαθιά σημάδια στην ελληνική οικονομία, τόσο αναφορικά με την έκταση της ύφεσης, όσο και με την εκτίναξη της ανεργίας, που θα διαχυθούν και στην επόμενη χρονιά, βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση World Economic Outlook που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Ταμείο εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα μας θα είναι της τάξης του 10% (με βάση το βασικό σενάριο), δηλαδή η υψηλότερη στην ευρωζώνη και η 3η μεγαλύτερη στον πλανήτη! Εκτιμά ότι το 2021 η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης αλλά με ρυθμό 5,1%, που θα υπολείπεται δηλαδή της φετινής ύφεσης.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το 2020, οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 230.000 και η ανεργία θα φθάσει σε ποσοστό 22,3%. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων μονάδες, ωστόσο το χειρότερο κατά την έκθεση, είναι ότι σχεδόν κατά το ήμισυ θα διατηρηθούν και το 2021. Του χρόνου δηλαδή το ποσοστό της ανεργίας υπολογίζεται στο 19% περίπου, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πρωταθλήτρια στην ανεργία μεταξύ των εταίρων της. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.
Όπως προαναφέρθηκε, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης η οποία επίσης θα βυθιστεί στο -7,5%. Σύμφωνα μάλιστα με τους πίνακες που παραθέτει το Ταμείο, η Ελλάδα θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης παγκοσμίως με τις μοναδικές χώρες που θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση να είναι το Σαν Μαρίνο (-12,2%) και το Μακάο (-29,6%). Στην Ιταλία η ύφεση θα είναι της τάξης του -9,1%, στην Ισπανία στο -8%, στη Γαλλία στο -7,2% και στη Γερμανία στο -7%.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 5,8% το επόμενο έτος εξαρτάται κατά το ΔΝΤ από την πορεία των οικονομικών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και κατά πόσο θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να άρουν τα περιοριστικά μέτρα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η ανάκαμψη το 2021 δεν θα καλύψει τη φετινή ζημιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Και στην Ελλάδα της μετα-μνημονιακής εποχής, το βάρος μιας τέτοιας ύφεσης είναι αρκετά πιο δύσκολο για την ψυχολογία των πολιτών αλλά και των επενδυτών καθώς η χώρα μόλις είχε αρχίσει σταδιακά να πατάει στα πόδια της, με τις εκτιμήσεις προ πανδημίας έκανα λόγο για ανάπτυξη φέτος, της τάξης του 2,8%. Κάποιες μάλιστα εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο πρόκειται για μία ακόμη σκληρή πρόβλεψη του ΔΝΤ ή εάν τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν. Πάντως οι περισσότεροι οίκοι καταγράφουν αντίστοιχα ποσοστά ύφεσης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Το Ταμείο προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα ξεφουσκώσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
AP Photo/Thanassis Stavrakis