Η ρωσική οικονομία πιθανώς έχει ξεπεράσει το βαθύτερο σημείο της ύφεσής της, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο προειδοποιεί ότι η ενδεχόμενη στασιμότητα στην ευρωζώνη και η μετατόπιση των πολιτικών της, καθιστούν τις προοπτικές της κεντρικής Ευρώπης όλο και πιο αβέβαιες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters και την έκθεση του ΔΝΤ για το outlook της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central, Eastern and Southeastern Europe - CESEE) που εκδίδει δύο φορές το χρόνο, η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων σε ορισμένες χώρες της περιοχής, καθώς και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού επιδεινώνουν την κατάσταση.
Αξιοποιώντας δεδομένα εκτιμήσεων που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η κεντρική περιοχή μεταξύ Πολωνίας και Τουρκίας θα παραμείνει σε υγιή επίπεδα 3-4% αυτό το χρόνο, ενώ η Ρωσία και οι περισσότερες πρώην Σοβιετικές χώρες γύρω της θα διατηρηθούν σε ύφεση.
«Παρόλο που υπάρχει μια ισχυρή κυκλική ανάκαμψη στις χώρες της CESEE, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ.
«Η ισχυρότερη ανάσχεση στην ανάπτυξη της CESEE θα μπορούσε να προέλθει από μια στασιμότητα στην ευρωζώνη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για πολλές χώρες της περιοχής», επισήμανε.
Ο Mahmood Pradhan, αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η τελμάτωση της οικονομίας της ευρωζώνης δεν αποτελεί το βασικό ενδεχόμενο της μελέτης, ειδικά με το ελαφρώς βελτιωμένο του αναμενόμενου ξεκίνημα του νέου έτους, αλλά παραμένει ένας «σαφής κίνδυνος».
Επίσης, δήλωσε ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξετάζουν τον αρνητικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η περίπτωση να επιβληθούν περιορισμοί στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν, προκειμένουν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.
«Με αυτούς τους αυξανόμενους κινδύνους, η υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να συνιστά την κατάλληλη κατεύθυνση για αρκετές οικονομίες της περιοχής», πρόσθεσε.
Για ειδικούς επί του θέματος, ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα για την CESEE είναι το αν η σύγκλιση στα πρότυπα του Δυτικού μοντέλου διαβίωσης και της ελεύθερης αγοράς που ξεκίνησε το τελευταίο τέταρτο του αιώνα αρχίζει να αντιστρέφεται, τη στιγμή που επιδιώκεται να επουλωθούν οι πληγές της οικονομικής κρίσης και των τοπικών φιλονικιών.
Η κυβέρνησης της Πολωνίας, για παράδειγμα, υπήρξε έντονα επικριτική σε ορισμένες δράσεις της ΕΕ, από τότε που απέκτησε την εξουσία τον περασμένο χρόνο.
«Η περιοχή αντιμετωπίζει ξεκάθαρους κινδύνους», δήλωσε η Anna Ilyina, επικεφαλής του παραρτήματος αναδυόμενων οικονομιών του ΔΝΤ.
«Εφόσον η βραδύτερη ανάπτυξη καταστεί σταθερή συνθήκη στην περιοχή, τότε η σύγκλιση με τα επίπεδα εισοδήματος της προηγμένης Ευρώπης θα είναι πολύ, πολύ πιο αργή», τόνισε η ίδια.