Ανοιχτοί παραμένουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΔΝΤ, William Murray, o οποίος εξάλλου τόνισε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ερωτηθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που δημοσίευσε η γερμανική «Handelsblatt», το οποίο προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ο κ. Murray σημείωσε πως τέτοιο στόχοι συνδέονται με το ζήτημα του χρέους, το οποίο παραμένει άλυτο.
Το Ταμείο έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, που σημαίνει ότι το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για λίγα χρόνια. Παλαιότερα, ο οργανισμός είχε προτείνει ακόμα και «κούρεμα» του στόχου στο 1,5% του ΑΕΠ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Murray επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα προτού οι ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μία «αξιόπιστη στρατηγική» που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Ερωτηθείς επίμονα εάν αυτή η στάση μπορεί να «παγώσει» την επόμενη δόση στήριξης, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να πει ότι χωρίς λύση για το χρέος ο οργανισμός δεν θα εξετάσει την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G-7) που θα πραγματοποιηθεί στο Μπάρι της Ιταλίας. Επίσης επιβεβαίωσε τη συνάντηση που θα έχει στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, ερωτηθείς για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», επανέλαβε δε την πάγια θέση του Ταμείου που είχε επαναδιατυπώσει πριν από λίγες ημέρες ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων P. Τhomsen. Σύμφωνα με αυτή, «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους» προκειμένου το Ταμείο να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει αν το Ταμείο θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί για την εφαρμογή του νέου πακέτου των μέτρων τα οποία έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης."
Με πληροφορίες από skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ