ΔΝΤ: Ανοιχτή η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου

ΔΝΤ: Ανοιχτή η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εκτιμά το Ταμείο ότι θα επιτύχει φέτος η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον πήχη από την προηγούμενη πρόβλεψή του κατά 0,7% του ΑΕΠ. Μετά την ανώμαλη προσγείωση της ανάπτυξης στο 2% το 2018 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σήμερα οι εκτιμήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα προκαλούν εντύπωση και απέχουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Γιατί όμως αυτή διαφοροποίηση μεταξύ πλεονασμάτων και ανάπτυξης;

Στελέχη του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι οι υψηλοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγούν στη συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης. Και αυτό καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και όχι αποτέλεσμα των επενδύσεων και της τόνωσης της αγοράς εργασίας.

Παρά τη σημαντική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ προθερμαίνεται για νωρίτερη εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου και την μετάθεση των αντίμετρων από το 2023 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της αναθεώρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι τουλάχιστον θετική καθώς αυτή τη στιγμή εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τα δημοσιονομικά αλλά και για το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα

Ταυτόχρονα το Ταμείο διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για πρωτογενές πλεόνασμα στα επίπεδα του 3,5% τα έτη 2019- 2022 χαμηλώνοντας τις προβλέψεις για το 2023 στο 1,5% του ΑΕΠ.

Η τελευταία πρόβλεψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για μετά το 2022. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 3,2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πάντως ότι το ΔΝΤ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ και τελικά αυτό διαμορφώθηκε 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα στο 3,7% του ΑΕΠ.

Πάντως και όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, το 2017, υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα παρουσίασαν η Ισλανδία, η Κύπρος, το Χονγκ Κονγκ και αμέσως μετά ακολουθεί η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το χρέος φέτος θα διαμορφωθεί στο 191,2% του ΑΕΠ, ενώ καταγράφεται μείωσή του το 2019 και μετά αποκλιμακώνεται για να περιορισθεί στο 168,7% το 2022, από 161,2% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη (Οκτώβριος 2017). 

AP Photo/Markus Schreiber