Ο «μύθος» της κυβέρνησης για διαφωνίες, «κόντρες» και άλλα τραγελαφικά, μεταξύ της ευρωπαϊκής τρόικας και του ΔΝΤ, που θα έδινε στην Ελλάδα το «πάνω χέρι» στην αξιολόγηση, καταρρίφθηκε παταγωδώς και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν για να αποφύγουν το «ναυάγιο».
Όχι μόνο οι «θεσμοί» συγκλίνουν σε όλα, εκτός από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος έως το 2018, όπως προκύπτει από την αποκάλυψη των e-mails που έχουν σταλεί στο οικονομικό επιτελείο, αλλά από κοινού ζητούν σκληρότερα μέτρα για να βγει ο «λογαριασμός» μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων και όχι με μέτρα «Μίκι Μάους», όπως λέει ο Πόουλ Τόμσεν.
Είναι λοιπόν φανερό ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί έως την Τρίτη, οπότε και θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα δυο προσύμφωνα, ένα με την Ευρώπη και ένα με το ΔΝΤ, για να μεταβεί το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον το επόμενο Σαββατοκύριακο εκλιπαρώντας και πάλι για πολιτική λύση, στο αδιέξοδο που δημιούργησε η ατολμία του, δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι την κυβερνητική ατολμία για ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, καλείται να πληρώσει και πάλι, δυστυχώς, μόνο ο ιδιωτικός τομέας αφού για μια ακόμη φορά το δημόσιο παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, αλώβητο αφού η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει τον εκκολαπτόμενο κομματικό στρατό που στήνουν, με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας.
Ωστόσο είναι άγνωστο εάν φυσικά θα τα καταφέρουν αφού η μεγάλη «πληγή» της οικονομίας είναι, καλώς ή κακώς, ο δημόσιος τομέας για τον οποίο οι δανειστές ζητούν να «παγώσουν» τα μπόνους και οι προαγωγές για όσους ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια και να συνεχιστεί έως και το 2018 η αναλογία μία πρόσληψη - πέντε αποχωρήσεις, αλλά και να υπάρξουν περικοπές στο μισθολογικό κόστος πάνω από 450 εκατ. ευρώ.
Πρόταση, την οποία το οικονομικό επιτελείο δεν συζητά για τους ανωτέρω λόγους, όπως φυσικά και τις υπόλοιπες επώδυνες που αφορούν αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ μέσω της αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, ή την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου πέριξ των 8.000 ευρώ από 9.090 που επιθυμεί η κυβέρνηση, αφού θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά «δημοτικότητας» της κυβέρνησης.
Αντ' αυτών όμως θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων μειώσεις συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ και όχι μειώσεις πάνω από 1.400 ευρώ, όπως ήταν το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο.
Και αυτό φυσικά την ώρα που ήδη, όπως έχει επισημάνει το Liberal.gr, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα πλήξει όσους έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης, προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλούς μισθούς. Έτσι, στο Δημόσιο οι απώλειες θα είναι από 10% ως και 25% και μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης, ενώ οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα εισπράξουν συντάξεις μειωμένες από 10% έως 30%.
Μένει να δούμε επομένως εάν αυτή θα είναι μια ακόμη υποχώρηση, ή θα υπάρξουν κι άλλες, αφού οι δανειστές μετά το χθεσινό ραντεβού τους στις Βρυξέλλες επέστρεψαν με «φορτωμένες» τις βαλίτσες με νέες απαιτήσεις, για περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, αλλά και για θέσπιση ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι σημερινές συζητήσεις θα είναι μαραθώνιες καθώς, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των οικονομικών υπουργών ότι «είμαστε κοντά» και στο Ασφαλιστικό, όπως στο φορολογικό, τα αγκάθια παραμένουν πολλά, μεταξύ των οποίων βασικότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και το ύψος των περικοπών στις επικουρικές, ύστερα από την κάθετη άρνηση του κουαρτέτου για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.