Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκπέμπουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία των επιτοκίων μετά την αναμενόμενη αύξηση των 50 μονάδων βάσης της επόμενης εβδομάδας, ένδειξη ότι θα υπάρξει φιλονικία για τις επόμενες κινήσεις.
Η ΕΚΤ είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο σταθερό ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις επόμενες συνεδριάσεις ώστε να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Οι αγορές όμως φαίνεται να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της τιμολογώντας αύξηση 25-50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδα και της Ιταλίας υποστηρίζουν μια πιο επιφυλακτική στάση λίγο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου. Ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Peter Kazimir, ένα από τα «γεράκια» στους κόλπους της ΕΚΤ, θεωρεί ότι απανωτές αυξήσεις 50 μονάδων βάσης παραμένουν αναγκαίες και ότι ο κύκλος σύσφιξης μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός συνάδελφος του Klaas Knot που θεωρεί αναγκαίες τις αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο. «Να αναμένετε αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και ότι δεν θα έχουμε τελειώσει μέχρι τότε, αλλά θα ακολουθήσουν άλλες αυξήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο», δήλωσε πρόσφατα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είναι της άποψης ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και με σταθερό ρυθμό, χωρίς να διευκρινίζει τι θα συμβεί τον Μάρτιο. «Θα παραμείνουμε στην πορεία μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει γρήγορα στον στόχο που έχουμε θέσει» αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, γύρω στο 9%, αναμένεται να αυξηθεί τον Ιανουάριο πριν μια σταδιακή υποχώρηση του τα επόμενα χρόνια που μπορεί να τον κρατήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μέχρι το 2025.
Τα «περιστέρια» της ΕΚΤ θέλουν πιο ήπιες κινήσεις. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πολύ μεγάλη δεδομένης της μεταβλητότητας στις αγορές και της πιθανότητας ύφεσης και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση στο μέτωπο των επιτοκίων.
«Η προσαρμογή των επιτοκίων πρέπει να είναι πιο βαθμιαία, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης» ανέφερε.
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ignazio Visco δείχνει να συμφωνεί ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων αλλά εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν βαθμιαία καθώς οι πληθωριστικές προσδοκίες μακροπρόθεσμα παραμένουν κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων - πληθωρισμού. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο σήμερα να ρισκάρουμε υπερβολική σύσφιξη», δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του.