Διευρύνθηκε το Μάιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών - Μειώθηκε στο πεντάμηνο

Διευρύνθηκε το Μάιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών - Μειώθηκε στο πεντάμηνο

Κατά 124 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το Μάιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, φθάνοντας στα 581,6 εκατ. ευρώ από 457,3 εκατ. που ήταν το Μάιο του 2016. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στη διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών καθώς και στην άνοδο των ελλειμμάτων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς η αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών δεν κατάφερε παρά να αντισταθμίσει μόνο μερικώς τα συγκεκριμένα ελλείμματα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση κατά 137 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σχέση με εκείνο του Μαΐου του 2016 ήταν συνέπεια κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15,3% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 17,5% σε σταθερές τιμές.

Η άνοδος κατά 145 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 40,4% των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, καθώς επίσης και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Το Μάιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 1,5% και 1,7% αντίστοιχα. 

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατά 111 εκατ. ευρώ, το Μάιο του 2017, σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2016, οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη και η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατά 21 εκατ. ευρώ οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Πεντάμηνο

Ωστόσο, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 64 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος αγαθών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε έλλειμμα 4,8 δισ. ευρώ, κατά 347 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, καθώς η άνοδος των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.  

Η διεύρυνση του ελλείμματος αγαθών, το πρώτο πεντάμηνο του 2017, σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος καυσίμων. Αύξηση σημείωσε επίσης και το έλλειμμα αγαθών χωρίς καύσιμα, δεδομένου ότι η αύξηση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 5,8% σε σταθερές τιμές και οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 6%.

Η άνοδος κατά 532 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων και κυρίως εκείνου των μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 0,9%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 21,3%.  

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2017, στο ισοζύγιο κεφαλαίων δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 235 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 670 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2016.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα 580 εκατ. ευρώ, κατά 117 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαΐου του 2016, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2017 παρουσίασε έλλειμμα 3,4 δισεκ. ευρώ, κατά 371 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2017 δεν σημειώθηκαν μεγάλες συναλλαγές στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων. Οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 89 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 251 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην πτώση (κατά 2,4 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την άνοδο (κατά 560 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 731 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στην καθαρή μείωση (κατά 3,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 997 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις αύξηση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 2,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 676 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 2,0 δισ. ευρώ) και τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 2,2 δισ. ευρώ) που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως την πτώση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ), η οποία, μαζί με τη στατιστική προσαρμογή (μείωση κατά 2,1 δισεκ. ευρώ), υπεραντιστάθμισε την άνοδο των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (κατά 1,5 δισεκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET).

Οσον αφορά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, στο τέλος Μαΐου 2017 διαμορφώθηκαν σε 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 6,7 δισ. ευρώ το Μάιο του 2016.