Το σκάνδαλο με την παραποίηση των στοιχείων οικονομίας καυσίμων της Mitsubishi Motors φαίνεται πως διευρύνεται, καθώς οι αμερικάνικες αρχές αρμόδιες για την ασφάλεια αυτοκινήτων ξεκίνησαν έρευνα, ύστερα και από τις πληροφορίες ότι στην υπόθεση εμπλέκεται τουλάχιστον ακόμη ένα μοντέλο εκτός από εκείνα που ανακοινώθηκαν ή και περισσότερα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, υπάλληλος της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε ζητήσει πληροφορίες από τη Mitsubishi σχετικά με τα μοντέλα που διατίθενται στην αμερικανική αγορά, ωστόσο δεν διευκρίνισε ποια μοντέλα ή αν η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία παραδέχτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως έχει παραποιήσει τα στοιχεία από ελέγχους οικονομίας καυσίμων σε 625.000 οχήματα, χάνοντας περίπου 40% της χρηματιστηριακής της αξίας και οδηγώντας τις ιαπωνικές αρχές να πραγματοποιήσουν έφοδο σε μια από τις εγκαταστάσεις της.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αυτοκινήτων της χώρας μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιάπωνας υπουργός Μεταφορών, Keiichi Ishii, προτείνοντας η εταιρεία να εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς των «πειραγμένων» οχημάτων.
Παράλληλα, η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την αυτοκινητοβιομηχανία να πληρώσει τυχόν αποζημιώσεις προς τους καταναλωτές, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα οχήματα δεν τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα για την οικονομία καυσίμων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Sanae Takaichi.
Η Mitsubishi Motors έχει υποβάλλει παραπλανητικά στοιχεία για το ηλεκτροκίνητο i-MiEV, το οποίο πωλείται και στο εξωτερικό, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα αυτοκίνητα που επηρεάζονται αφορούν μόνο την αγορά της Ιαπωνίας.
Η εφημερίδα Sankei σημειώνει ότι η εταιρεία είναι επίσης ύποπτη για τη μη-χρήση ιαπωνικών μεθόδων δοκιμής στα μοντέλα RVR, Outlander, Pajero και Minicab MiEV.
Το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ζήτησε από τη Mitsubishi να παραδώσει πλήρη έκθεση με τα στοιχεία δοκιμών της μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, κάτι που ζητήθηκε και από τις υπόλοιπες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πράξουν ως τις 18 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Mitsubishi υποχώρησαν έως και 16% σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σήμερα Παρασκευή.