Το διεθνές εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση θα συζητηθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Το διεθνές εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση θα συζητηθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολούνται σήμερα με το ακανθώδες θέμα του διεθνούς εμπορίου, που φέρει σε αντιπαράθεση τους υποστηρικτές του ελευθέρου εμπορίου με εκείνους που επιδιώκουν την εισαγωγή μίας δόσης προστατευτισμού, αρχής γενομένης πλέον από την Γαλλία.

Ο προστατευτισμός που υιοθετείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, η αυξανόμενη απειλή του κινεζικού ντάμπινγκ, καθώς και η αντίθεση της κοινής γνώμης στις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η CETA με τον Καναδά, έχει οδηγήσει σε πόλωση τις ευρωπαϊκές θέσεις τους τελευταίους μήνες.

«Ο διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα το ελεύθερο εμπόριο και εκείνους που υποστηρίζουν την εισαγωγή κανόνων ισοτιμίας», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, που συμμετέχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, υπερασπίσθηκε και πάλι χθες στις Βρυξέλλες την ιδέα του για «μία Ευρώπη που προστατεύει» τους πολίτες απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

«Δεν είμαι καθόλου υπέρ οποιουδήποτε προστατευτισμού, αλλά είμαι υπερασπιστής μίας δίκαιης προστασίας», δήλωσε ο Emmanuel Macron.

Η μία από τις προτάσεις του έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής και διχάζει τους εταίρους: η εισαγωγή «σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ενός «εργαλείου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη».

Ενα τέτοιο μέτρο θα έθετε στο στόχαστρο τους κινέζους επενδυτές, οι ορέξεις των οποίων για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αιχμής τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ανησυχίες στην Ευρώπη.

Οι κινεζικές εταιρείες, κρατικές σε ορισμένες περιπτώσεις, με την απόκτηση του ελέγχου ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν την πολυτέλεια να αποκτούν πρόσβαση με χαμηλό κόστος και αθέμιτο τρόπο σε τεχνογνωσία και τεχνολογίες αιχμής.

Ετσι, το 2016, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατόρθωσαν παρά να παρακολουθήσουν αδύναμες την μεταφορά τεχνολογίας «made in Germany» κατά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea, γίγαντα των ηλεκτρικών συσκευών, έναντι 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πολιτικά ευαίσθητο θέμα»

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει «τις ανάγκες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το θέμα, αλλά οι 28 δεν θα ασχοληθούν με αυτό παρά σε μελλοντική σύνοδο κορυφής.

Πολλές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες, είτε διότι έχουν ανάγκη τις ξένες επενδύσεις (Ελλάδα και Πορτογαλία), είτε διότι είναι προσηλωμένες στο άνοιγμα των αγορών (χώρες της βόρειας Ευρώπης).

Είναι ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικά θέμα, παραδέχθηκε χθες η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Εμπόριο Cecilia Malmstrom, που τάσσεται υπέρ μίας Ευρώπης ανοικτής στο ελεύθερο εμπόριο, κυρίως απέναντι στον αμερικανικό προστατευτισμό. «Δεν θέλουμε θα βάλουμε εμπόδια για τις επενδύσεις, που ήταν θετικές για την Ευρώπη», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ανακοινωθέντος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ταχθούν υπέρ «ενός εμπορίου ανοικτού και πολυμερούς, με έναν κεντρικό ρόλο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και «κατά του προστατευτισμού».

Θα ζητούν επίσης την ενίσχυση «εάν είναι αναγκαίο», των εργαλείων εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να της επιτραπεί να απαντήσει σε «άδικες και μεροληπτικές» πρακτικές τρίτων χωρών.

«Ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων μας στον εμπορικό τομέα είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα», επέμεινε χθες ο Emmanuel Macron.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει σε μία αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κυρίως για να απαντήσει στο κινεζικό ντάμπινγκ στις πρώτες ύλες.

Τα νέα νομοθετικά κείμενα προβλέπουν ένα σύγχρονο τρόπο υπολογισμού των δικαιωμάτων αντιντάμπινγκ και θα επιτρέψουν την τιμωρία των καταχρηστικών πρακτικών.

Οι 28 θα συμφωνήσουν επίσης επί έκκλησης για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει με την Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία για την συνομολόγηση φιλόδοξων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου.

Στο όνομα μίας «περισσότερο κοινωνικής Ευρώπης», η Γαλλία έχει την πρωτοβουλία και για την ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα των ευρωπαίων εργαζομένων που είναι αποσπασμένοι σε άλλες χώρες της Ευρώπης που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Emmanuel Macron επιδιώκει την σκλήρυνση των ρυθμίσεων της οδηγίας αυτής με κίνδυνο να έλθει σε αντιπαράθεση με τους εταίρους του της ανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επρόκειτο να συναντηθεί το πρωί σήμερα με τους ηγέτες της ομάδας του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ