Εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους έχουν επιτευχθεί στις χώρες της ΕΕ οι οποίες βίωσαν βαθύτερα την οικονομική κρίση και διήλθαν μέσω επίπονων μεταρρυθμίσεων αναφέρεται σε ανάλυση που συνέταξε το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας IW.
Στην ανάλυση που κατήρτισε το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας IW και δημοσιεύει για πρώτη φορά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέρεται πως στην δεκαετία που μεσολάβησε από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, με πρώτο «θύμα» την Ελλάδα και εν συνεχεία άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και την Ιρλανδία, κάποιες εξ αυτών διαπιστώνεται ότι όχι μόνο ξεπέρασαν τα προβλήματα, αλλά αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από ότι βιομηχανικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο»
Όπως αναφέρει η ανάλυση του IW, η οποία αναδημοσιεύεται από την Deutsche Welle, εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί στην Ισπανία. Μεταξύ 2015 και 2018 αυξήθηκαν σταθερά κατά μέσον όρο γύρω στο 2,9% ετησίως, ενώ και η Πορτογαλία πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,7%, σαφώς πολύ περισσότερο από ότι η Γερμανία και η Γαλλία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πρόκειται να διατηρηθεί και φέτος στις δύο αυτές χώρες παρά την «αρρυθμία» της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γίργκεν Μάτις, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Οικονομίας, υποστηρίζει ότι όσον καιρό η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται με αυτόν το ρυθμό, μπορεί κανείς να ισχυριστεί με πολλή προσοχή ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι υφίστανται νευραλγικά σημεία, όπως το δημόσιο χρέος στην Πορτογαλία, που μειώθηκε μεν θεαματικά, ωστόσο παραμένει αρκετά υψηλό.
Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθέτησε ευνοϊκές τοποθετήσεις και για την Ελλάδα. «Η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο» αποφαίνονται οι οικονομολόγοι στη Ουάσιγκτον. Στην ίδια έκθεση περιγράφεται ως «θεαματική» η εξέλιξη χωρών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης. Για παράδειγμα η Ιρλανδία, που παρά τη φούσκα ακινήτων, έχει μειώσει εντυπωσιακά το δημόσιο χρέος της στο 63,3%, ενώ καθοδική πορεία έχει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στον αντίποδα Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν το δημόσιο χρέος τους παρά τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ωστόσο για την Ελλάδα μείωση του δημοσίου χρέους της το 2021 και 2022.
Παράλληλα, στην έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας καταγράφονται θετικές εξελίξεις και στην αγορά εργασίας των χωρών που μέχρι πρόσφατα ταλανίζονταν από την οικονομική κρίση. Στο απόγειό αυτής πάνω από 25% των Ελλήνων και των Ισπανών είχαν μείνει άνεργοι. Αλλά από τότε μειώνεται το ποσοστό σταθερά, στην Πορτογαλία μάλιστα από το 16% θα φτάσει φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 6%. Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας από το 26% το 2013, ίσως να μειωθεί φέτος ακόμη και στο ήμισυ. Εξάλλου και στην Ελλάδα η ανεργία βαίνει μειούμενη και αναμένεται να φθάσει γύρω στο 18%.
Η Ιταλία αδύναμος κρίκος
Το ΔΝΤ ωστόσο δεν είναι τόσο αισιόδοξο ως προς τις προβλέψεις του για την Ιταλία, καθώς για φέτος προβλέπει στασιμότητα της ιταλικής οικονομίας.
Στη γερμανική ανάλυση καταγράφονται εντυπωσιακά στοιχεία και ως προς τις εξαγωγές χωρών που πέρασαν κρίση. Οι συγγραφείς της κάνουν αναφορά στην γερμανική χρυσή περίοδο εξαγωγών της προηγούμενης δεκαετίας και σημειώνουν ότι οι εξαγωγές από τις χώρες της κρίσης στο εξωτερικό έχουν δρομολογηθεί και τρέχουν με δυναμισμό. Μάλιστα Έλληνες και Πορτογάλοι επιχειρηματίες εξήγαγαν στο εξωτερικό κατά 50% περισσότερα προϊόντα από ότι το 2013. Αδύναμος κρίκος παραμένει η Ιταλία. Το ΔΝΤ περιμένει ότι η ιταλική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος. «Η Ιταλία πληρώνει την εχθρική προς την ανάπτυξη πολιτική της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης του φετινού καλοκαιριού που προκάλεσε γενικότερα ανασφάλεια», επισημαίνει το IW.
Προς το παρόν ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2020 βρίσκεται στις Βρυξέλλες προς εξέταση. Αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της. Παρατηρητές προεξοφλούν πάντως ότι αυτήν τη φορά θα εφαρμόσει με ελαστικότητα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας για να προσεγγίσει τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ρώμης.