Θετικές κρίνει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της α'' κατοικίας η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι η διαδικασία που θα ακολουθείται βάζει φρένο στην ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών στο νέο καθεστώς. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας σημειώνουν ότι το νέο πλαίσιο ωφελεί περισσότερο την Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του γεγονότος ότι το χαρτοφυλάκιο με τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά ανέρχεται στο 44% του συνόλου των NPEs.
Επιπρόσθετα, η DB αναφέρει ότι με τις αλλαγές αντιμετωπίζεται ένα από τα βασικά ελαττώματα του νόμου Κατσέλη καθώς με την πλατφόρμα προεπιλογής «κόβονται» οι μη επιλέξιμοι δανειολήπτες πριν φτάσουν στα δικαστήρια. «Αυτό ισχύει για όλες τις αιτήσεις που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία της χώρας, οι οποίες τοποθετούνται στις 135.000 στο τέλος του 2018. Οι αιτούντες που θα απορρίπτονται κατά τη διαδικασία προεπιλογής θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν εκ νέου αίτηση για να περάσουν στο επόμενο στάδιο».
Η DB υπενθυμίζει ότι από τις 55.000 υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί περίπου το 33% απορρίφθηκε, που σημαίνει ότι δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, με το νέο πλαίσιο και τις νέες διαδικασίες αυτό το ποσοστό θα μείνει εκτός από την αρχή, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
«Βάσει της ανάλυσής μας για τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, εκτιμούμε ότι είναι περισσότερο θετικές για την ΕΤΕ, καθώς περίπου το 44% του χαρτοφυλακίου των NPEs αποτελείται από στεγαστικά, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank με 34% περίπου και η Πειραιώς με 24%. Συνολικά, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τον κλάδο καθώς θα συμβάλλει στον περιορισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών στο σύστημα», σημειώνει η Deutsche Bank.