Η γερμανική οικονομία οδηγείται σε ύφεση με την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρει σε έκθεσή της η Deutsche Bank. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτόν το λόγο η επίπτωση στη γερμανική οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση είναι μεγάλη.
Σχολιάζοντας τη μεγάλη δημοσιονομική στήριξη που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ύψους 200 δισ. ευρώ, οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη Γερμανία. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, προκειμένου να θωρακιστεί η γερμανική οικονομία από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσειτη τη λεγόμενη «Ασπίδα οικονομικής άμυνας ενάντια στις συνέπειες του πολέμου».
Ο γενικός στόχος της νέας «αμυντικής ασπίδας» είναι να μειώσει σημαντικά τις τιμές της ενέργειας/ λογαριασμούς τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη γερμανική οικονομία. Ο νέος σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει:
- την αύξηση της προσφοράς
- τη μείωση στη ζήτηση ενέργειας
- την εφαρμογή «φρένου στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας»
- την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες ενέργεας
- την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Πληθαίνουν τα σύννεφα στη γερμανική οικονομία
Η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση από το γ’ τρίμηνο του έτους, κυρίως εξαιτίας του δραματικού περιορισμού της καταναλωτικής διάθεσης των πολιτών, εκτιμούν τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 0,2% για το γ’ τρίμηνο και 0,6% για το δ’ τρίμηνο, ενώ στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους θα περιοριστεί στο 0,4%. Η γερμανική οικονομία αναμένεται κατόπιν να επανέλθει σταδιακά σε ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα οικονομικά ινστιτούτα, το IW του Κιέλου, το ΙΜΚ του Ντίσελντορφ, το ISW του Μονάχου και το ΙΖΑ της Βόννης, τα οποία έχουν ανεπίσημο ρόλο συμβούλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επισημαίνουν ότι η τάση συρρίκνωσης της οικονομίας οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Η κατανάλωση, θα αναφέρεται στην έκθεση, θα αρχίσει να ανακάμπτει το επόμενο καλοκαίρι.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδότησε πιθανότατα το τέλος του πολύ επιτυχημένου γερμανικού οικονομικού μοντέλου: εισαγωγή φθηνής (ρωσικής) ενέργειας και πρώτων υλών, εξαγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας στον κόσμο και όφελος από την παγκοσμιοποίηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.