Ίσως η σημαντικότερη είδηση του χώρου των ευρωπαϊκών τραπεζών στην περίοδο που διανύουμε, να είναι αυτή της επαναφοράς της εμβληματικής γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank σε ισχυρή κερδοφορία, μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια δυσκολιών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η Deutsche Bank άφησε πίσω της μία δαπανηρή και επίπονη περίοδο αναδιοργάνωσης και επέστρεψε σε μία βιώσιμη κερδοφορία και ανάπτυξη, που μεταφράζεται σε κέρδη της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει εξαγγείλει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ύψους 300 εκ. ευρώ, καθώς και την πρόθεσή της να καταβάλει φέτος, μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Σαν αποτέλεσμα η μετοχή της Deutsche Bank (DBK) κινήθηκε ανοδικά κλείνοντας στα 11,91 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε, ότι η μετοχή της DBK, είχε καταγράψει το 2007 την υψηλότερη τιμή της, με κλείσιμο στα 93,04 ευρώ, πριν αρχίσει η παγκόσμια κρίση των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων και της κατάρρευσης της Lehman Brothers, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα.
Η Deutsche Bank AG είναι μια παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Φρανκφούρτη. Απασχολεί 83.000 υπαλλήλους, σε περισσότερες από 58 χώρες. Το τμήμα της επενδυτικής τραπεζικής (Investment Banking) που στηρίχθηκε πάνω στην εξαγορά της Morgan Glenfell είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τμήμα των δραστηριοτήτων της τράπεζας, μαζί με το τμήμα διαχείρισης (Asset Management / DWS).
Σήμερα η DBK, βρίσκεται στη 21η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ύψος του ενεργητικού της και στην 77η θέση όσον αφορά τη χρηματιστηριακή της αξία. Βέβαια το 2008, σε μια περίοδο που το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό από το σημερινό, η DBK βρισκόταν στη 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα.
H πορεία της μετοχής της Deutsche Bank, από το 2011 και μετά, αποτελούσε στη χώρα μας, μέρος των καθημερινών αναλύσεων, που είχαν σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, καθώς και με την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Και ακόμα περισσότερο, η πορεία της ίδιας της τράπεζας, είχε αποτελέσει μέρος του αντιδυτικού και αντιμνημονιακού αγώνα, καθώς και του αγώνα κατά του «καζινο-καπιταλισμού» και κατά του «επεκτατικού γερμανικού καπιταλισμού». Πάνω σε αυτόν τον «αγώνα» κτίσθηκαν αρκετές καριέρες, μερικές εκ των οποίων οδήγησαν μέχρι και στα βουλευτικά έδρανα, από ανθρώπους που κάθε μέρα ανακοίνωναν την κατάρρευση της μετοχής της DBK και την πτώχευση της γερμανικής τράπεζας, που αποτελούσε και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Και είχε γίνει viral στο social media η ερώτηση «έκλεισε η τόϊτσε πανκ;».
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα η DBK, όχι μόνο δεν πτώχευσε, όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά έχει καταφέρει να επανακάμψει από τα χαμηλά των 5 ευρώ του Μαρτίου του 2020 και έχει υπερδιπλασιάσει τη χρηματιστηριακή τιμή της αγγίζοντας τα 12 ευρώ.
H Deutsche Bank, ξεπέρασε τις σκοπέλους από τα τιτλοποιημένα αμερικανικά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, από τα πρόστιμα με το παράνομο συντονισμένο καθορισμό τιμών σε διάφορα προϊόντα όπως ήταν η περίπτωση του Libor, από το πρόστιμο για τις δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ, καθώς και από την υπερέκθεση της σε παράγωγα προϊόντα, που αρκετοί αναλυτές τα υπολόγιζαν στα $43 δισ.
Η Deutsche Bank, απορρόφησε τις οικονομικές απώλειες χρόνων, τις ποινές δισεκατομμυρίων λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας και προχώρησε σε ριζική εσωτερική αναδιάρθρωση, σε δραστική μείωση του προσωπικού της και αναπροσάρμοσε τη στρατηγική της, αμέσως μετά από την αποτυχία συγχώνευσης με τη Commerzbank.
Ταυτόχρονα ακολουθώντας την παγκόσμια τάση για την υιοθέτηση των αρχών της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, τα γνωστά κριτήρια ESG, έχει διοχετεύσει σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle, περισσότερα από 150 δισ. ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα που ακολουθούν τα ESG κριτήρια.
Το συμπέρασμα είναι, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Είναι η καρδιά της οικονομίας και σαν τέτοια δεν μπορεί να αφεθεί στις τύχες της. Μπορεί να αλλάζουν οι τρόποι που επιλέγονται για τη διάσωση τους, όπως φάνηκε μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Διότι με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και με διαφορετικό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τραπεζικό τσουνάμι που ξέσπασε το 2007-2008. Μπορεί να ανατρέπονται οι μετοχικοί συσχετισμοί και να αναπροσαρμόζονται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί, όμως στο τέλος οι τράπεζες καταλήγουν σε ένα «turnaround story», που λένε και οι αγγλοσάξονες.
Ένα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα, είναι και αυτό της Deutsche Bank, της οποίας η μετοχή κινείται πλέον σε κατάσταση νηνεμίας όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα των τελευταίων 52 εβδομάδων.