Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ακόμα μία αφορμή για να τα βάλει με τον Γιάννη Στουρνάρα βρήκε η κυβέρνηση, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως λέγονται όσοι συνειδητά δεν πληρώνουν τα χρέη τους ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Επανέρχεται, ωστόσο στο προσκήνιο και ο ανηλεής αγώνας για την εκδίωξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι η πολλοστή φορά που ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως ο «μεγάλος εχθρός» που ευθύνεται για τα δεινά της χώρας.
Είναι φαίνεται οι «ενοχλητικές» παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Τη μία οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ για τις καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και οι «διαφωνίες» της για τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης, την άλλη οι δηλώσεις του διοικητή για την ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον ερχόμενο Αύγουστο. Τώρα, ξαφνικά ο Στουρνάρας φταίει και για το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών ή «μπαταχτσήδων».
Η επίθεση, αυτή τη φορά, ήρθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είναι ο άνθρωπος που μιλάει με τους επιχειρηματίες για λογαριασμό της κυβέρνησης και εκείνος που οι πληροφορίες τον θέλουν να προαλείφεται για αντικαταστάτης του κ. Στουρνάρα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να κάνει πράξη το μεγάλο της… απωθημένο, ήτοι να τον «εκθρονίσει» από την ΤτΕ.
Με λίγα λόγια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε χθες ότι η ΤτΕ διαθέτει τα στοιχεία όσων μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα αξιοποιεί. «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι «πρέπει επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η "ήρα από το στάρι", όπως λέει ο λαός μας».
Δηλαδή, η ΤτΕ ευθύνεται που σχεδόν ένας στους πέντε δανειολήπτες σήμερα εσκεμμένα δεν πληρώνει το δάνειό του και όχι όσοι εδώ και χρόνια καλούσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα πανεθνικό κίνημα «δεν πληρώνω»;
Ευθύνεται, επίσης, για την ανικανότητα της κυβέρνησης να πιάσει όσους βγάζουν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, όταν τα στοιχεία βρίσκονται στην ΑΑΔΕ;
Και τέλος πάντων, ποιος φταίει πραγματικά για την κουλτούρα αθέτησης πληρωμών και την κατάρρευση της τραπεζικής πίστης, εκτός βέβαια από την πρωτοφανή οικονομική κρίση;
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 3 χρόνια από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Φαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεχνάει τι έλεγαν τα στελέχη του κόμματός του, όχι μόνο κατά την μακρά προεκλογική περίοδο – που για τον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε από το 2011 μέχρι το 2015 – αλλά και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας. Μπορεί να έχει χιλιοειπωθεί, όμως όσες φορές και να το πει κανείς δεν φτάνουν, πως αυτοί που σήμερα επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους για όσους ενσυνείδητα δεν πληρώνουν, ήταν αυτοί που τους έθρεφαν, υποσχόμενοι σεισάχθεια και καλούσαν άπαντες να μην πληρώσουν από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τραπεζικά δάνεια.
Μέχρι και σήμερα, η… αντιπολίτευση στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις όμορφες αλλά κενές υποσχέσεις του παρελθόντος και στην καρέκλα της εξουσίας. Τελικά, η καρέκλα κερδίζει και επειδή πρέπει πάντα κάποιος άλλος να φταίει, ο διοικητής της ΤτΕ είναι ένας εύκολος στόχος, αφού έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών «εκείνων που ήθελαν και ψήφιζαν μνημόνια» και τώρα βρίσκεται σε… εντεταλμένη υπηρεσία από την ΕΚΤ. Άλλωστε, ένας τραπεζίτης πάντα μπορεί να είναι «ενοχλητικός». Το σίγουρο είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλες «αφορμές» για να συντηρηθεί – αν όχι να κλιμακωθεί – η κόντρα.
Φωτογραφία: intimenews.gr