Έντονα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας όπως δηλώνουν επιχειρηματίες στο Liberal. O λόγος είναι πως η TUI και άλλοι τουριστικοί πράκτορες δεν δίνουν προκαταβολές για τις κρατήσεις του φετινού καλοκαιριού, ενώ η πληρωμή των κρατήσεων καθυστερεί έως και τρεις μήνες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τουριστικοί πράκτορες όπως η leader του κλάδου TUI οφείλουν ακόμη χρήματα από προηγούμενες κρατήσεις, για το φετινό καλοκαίρι δεν πρόκειται να δοθούν προκαταβολές έως 60% και η πληρωμή για τις κρατήσεις του Ιουλίου θα γίνει τον…Οκτώβριο.
«Όσοι συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες φέτος θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ρευστότητα. Η TUΙ για παράδειγμα δεν δίνει προκαταβολές όπως συνέβαινε παλαιότερα. Οι προκαταβολές αυτές έφταναν έως το 60% των προκρατήσεων και έδινε σημαντική ρευστότητα στους επιχειρηματίες.
Λόγω της πανδημίας αυτή η πολιτική δεν ισχύει πλέον, ενώ για την πληρωμή των κρατήσεων που θα γίνουν μέσω τουριστικών πρακτόρων θα πληρωθούμε μετά από ένα τρίμηνο. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας», σημειώνει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης και CEO του ομώνυμου ξενοδοχειακού ομίλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Χρήστος Καλιακάτσος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη. «Η ρευστότητα είναι περιορισμένη στην αγορά. Όσοι εξαρτώνται από τους τουριστικούς πράκτορες για την πληρότητα των ξενοδοχείων τους θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Η TUI πληρώνει έως τρεις μήνες μετά τη διαμονή, δεν δίνει πλέον προκαταβολές και οφείλει χρήματα από την περυσινή σεζόν» επισημαίνει ο ίδιος.
Οι δύο ξενοδόχοι ωστόσο εκτιμούν πως η κατάσταση στην αγορά θα ομολοποιηθεί από του χρόνου με την υποχώρηση της πανδημικής κρίσης.
Σημειώνεται πως όπως είχε αποκαλύψει δημοσίευμα των Financial Times, ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης προχώρησε στην αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων του τον Νοέμβριο του 2020, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να περίμεναν έως το Μάρτιο του 2021 για να λάβουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά η TUI για διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το…2020.
«Ξέρω πως μέχρι και σήμερα ορισμένοι ξενοδόχοι, όχι όλοι, δεν έχουν πληρωθεί για το 2020» υπογραμμίζει ο κ. Καλιακάτσος.
Σημειώνεται ότι με την TUI συνεργάζονται περισσότερα από 2.000 ελληνικά ξενοδοχεία. Η ελληνική βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασε 12-14 δισ. ευρώ το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εκτιμήσεις της Barclays ανέφεραν ότι η TUE «έκαψε» διεθνώς 3 δισ. ευρώ το 2020.
Ο tour operator έχει ήδη λάβει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε δάνεια με κρατική στήριξη. Επομένως εκτός από τους Έλληνες ξενοδόχους, δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι και για την TUI.