Delphi Forum: Μονόδρομος η κυκλική οικονομία για κράτος και επιχειρήσεις

Delphi Forum: Μονόδρομος η κυκλική οικονομία για κράτος και επιχειρήσεις

Με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο της Πολιτείας όσο και όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκειμένου να προχωρήσει η κυκλική οικονομία στη χώρα μας ολοκληρώθηκε το “πάνελ” με θέμα Ολοκλήρωση της Βιομηχανίας 4.0 και κυκλική οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Delphi Forum, που άρχισαν σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Καμινάρη, partner Head of audit  της KPMG, με βάση διεθνείς έρευνες η κυκλική οικονομία συμμετείχε το 2020 στο σύνολο της οικονομίας με ποσοστό 8,6%, ενώ πριν από τρία χρόνια, το 2017 συμμετείχε κατά 9,1%. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, έχουν αγκαλιάσει το ESG και μάλιστα έχουν υιοθετήσει και πολιτικές και πρακτικές για να το εφαρμόσουν. Αντίθετα για τις μικρότερες επιχειρήσεις απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να δούμε κάποια αποτελέσματα. 

Το παράδειγμα της Τήλου στο zero waste

Ο κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, γενικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Polygreen αναφέρθηκε, πέρα από τις δραστηριότητες του ομίλου και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε μεγάλες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση επικίνδυνων, χημικών, οργανικών και άλλων αποβλήτων και στο παράδειγμα της Τήλου, όπου η πρακτική zero waste τείνει να γίνει πραγματικότητα. Όπως ανέφερε, η Τήλος σήμερα δεν έχει κάδους η Polygreen βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος έχει εγκαταστήσει υποδομές σε σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους χώρους, τα οποία συλλέγει και στη συνέχεια μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της για περαιτέρω επεξεργασία και ανακύκλωση.  Μέχρι σήμερα στην Τήλο η πρακτική zero waste έχει επιτευχθεί κατά 75% με στόχο να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα. 

Θετικά αποτελέσματα στη βιομηχανία από την ανακύκλωση

Ο κ. Αθανάσιος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της IMERYS Greece & Bauxites αναφέρθηκε στην υιοθέτηση πρακτικών από μεταλλευτικές επιχειρήσεις με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών  που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και δημιουργούν νέες μετα-μεταλλευτικές δράσεις. Ο τρόπος που γίνονται σήμερα οι εξορύξεις οδηγεί σε μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μάλιστα σε πολλές περιοχές που σταματά η μεταλλευτική δραστηριότητα , η περιοχή είναι κατάλληλη για άλλες χρήσεις, όπως αγροτική.  Ακόμη, η ανακύκλωση καταλοίπων μπορεί να δημιουργήσει νέα κοιτάσματα αλλά και να συμβάλει ακόμη και στην αναπλήρωση της παραγωγής άλλων υλικών. Για παράδειγμα ανέφερε ότι σε μια επιχείρηση εξόρυξης μαρμάρου περί τους 100.000 τόνους απορριμμάτων του υλικού χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον χαλκό επεσήμανε ότι το 32% της ετήσιας παραγωγής προέρχεται από ανακυκλωμένο μέταλλο.

Η κυρία Λένα Μπελσή, CEO της Geocycle Hellas, μέλος του ομίλου της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής αναφέρθηκε στα ποσοστά υποκατάστασης των διαδικασιών της τσιμεντοβιομηχανίας με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα το ποσοστό υποκατάστασης έχει φθάσει στο 40% ενώ στις πρώτες ύλες το ποσοστό είναι λίγο πιο κάτω. Πάντως, όπως ανέφερε η ίδια αναμένεται να υπερβούμε το 50% το 2023. Η κυρία Μπελσή αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τσιμεντοβιομηχανία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της από την Πολιτεία. Για παράδειγμα η νομοθεσία δεν επιτρέπει την κατασκευή σκυροδέματος από μπάζα, κάτι που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ακόμη, προβλήματα δημιουργούν και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ακόμη και στην εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση και χρήση φωτοβολταϊκών.


Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις 

Ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας στην τοποθέτηση του έθιξε το θέμα των παράνομων χωματερών για τις οποίες η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο περιορίζεται και θα περιορισθεί ακόμη περισσότερο αν εφαρμοσθούν σωστές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων. 

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργεια, Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Κυκλικής Οικονομίας, επεσήμανε ό,τι ο αναπτυξιακός νόμος, πρόσθεσε, προβλέπει κίνητρα και για τις επιχειρήσεις διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γυαλί, το οποίο αποστέλλεται σε γειτονικές χώρες, όπως η  Βουλγαρία προκειμένου η χώρα μας να εισάγει μετά τελικό προϊόν, όπως γυάλινα μπουκάλια, ποτήρια κλπ. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μια υαλουργία στη χώρα μας που να μπορεί να ανακυκλώσει το γυαλί. Παρόμοια περίπτωση αντιμετωπίζουμε και με το πλαστικό. 

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αστικών λυμάτων ο κ. Κρεμλής ανέφερε ότι υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αρδευτικούς σκοπούς. Ήδη, υπάρχουν 15 προτάσεις από ΔΕΥΑ. Ακόμη, ανέφερε και τον σχεδιασμό για την λειτουργία στη χώρα μας διαλυτηρίου πλοίων, προκειμένου να μην δαπανώνται πόροι και χρόνος προκειμένου η διαδικασία της διάλυσης των πλοίων να πηγαίνει σε γειτονικές χώρες.