«Ο λόγος για τον οποίο μιλάμε σήμερα για κλιματική κρίση οφείλεται στο γεγονός ό,τι όλες οι χώρες του πλανήτη άργησαν να αντιμετωπίσουν δραστικά την κλιματική αλλαγή. Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο να πρέπει να αλλάξουμε δραστικά το τι παράγουμε και το τι καταναλώνουμε, προκειμένου να σταματήσει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος». Αυτό ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Greece Νίκος Χαραλαμπίδης, ανοίγοντας τη συζήτηση στο πάνελ με τίτλο «Βιωσιμότητα, συνέργειες και σύμπνοια σε έναν απειλούμενο πλανήτη», που διεξήχθη την πρώτη ημέρα των εργασιών του 7ου Delphi Forum.
Στη συνέχεια η κ. Άνθη Τροκούδη, επικεφαλής της επικοινωνίας και υπεύθυνη του τομέα βιωσιμότητας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) αναφέρθηκε στο θέμα των εταιρειών του Δημοσίου και στον διαφορετικό βαθμό ωριμότητας που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, ανέφερε, η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της “πράσινης” μετάβασης.
Παράλληλα η ίδια αναφέρθηκε και στα φαινόμενα κοινωνικής ανισότητας, τα οποία δεν πρέπει να τα εξετάζουμε αποκομμένα από το συνολικό θέμα της βιωσιμότητας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει η ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως η σίτιση αλλά και υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Ο κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, διευθυντής βιωσιμότητας της ΔΕΗ αναφέρθηκε στον ενεργειακό μετασχηματισμό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και του κλίματος. Παράλληλα, όμως, τόνισε, θα πρέπει και οι καταναλωτές να κατανοήσουν το πρόβλημα και να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, όχι μόνο για να μην επιβαρύνονται οικονομικά αλλά και για να μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον green pass αλλά και στις αντλίες θέρμανσης τα οποία η ΔΕΗ επικοινωνεί προς τους καταναλωτές, με στόχο όχι μόνο την μείωση του κόστους αλλά και τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργάζονται κλιματικά σενάρια και εναρμονίζουν την περιβαλλοντική τους πολιτική με βάση αυτά, επεσήμανε. Εδώ υπεισέρχεται και ο σημαντικός παράγοντας της κυκλικής οικονομίας, στον οποίο η ΔΕΗ επενδύει και θα πρέπει να υιοθετηθεί από όλες τις επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταλλείων και της εξόρυξης, η κυρία Έρικα Ξηρουχάκη, υπεύθυνη του τομέα εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της Eldorado Gold Greece επεσήμανε ότι όλες οι δεσμεύσεις, σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα των εταιρειών του κλάδου θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές και να υλοποιηθούν. Για να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση, τόνισε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να υπάρχει και υπεύθυνη εξόρυξη. Θα πρέπει, δηλαδή, να υιοθετούμε πολιτικές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έφερε δε ως παράδειγμα τους τρεις άξονες των προτύπων που υιοθέτησε η εταιρεία, οι οποίες είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια και προστασία των εργαζόμενων αλλά και ο κοινωνικός διάλογος.
Περιβαλλοντικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις
Ο κ. Σπύρος Ράπτης, γενικός διευθυντής της Schneider Electric για την Ελλάδα και την Κύπρο επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο άμεσο είναι το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης και της βιωσιμότητας. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να στραφούν προς ένα καλύτερο μίγμα παραγωγής ενέργειας και στην “πράσινη” ενέργεια. Επίσης, εκτός από την κλιματική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και η ενεργειακή φτώχεια, καθώς θα πρέπει να λάβουμε υπ όψη μας ότι περί τα 2 δισ άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν την πολυτέλεια της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κ. Γεωργία Καρούντζου επικεφαλής εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της JT International, Greece τόνισε ότι η έννοια της βιωσιμότητας είναι πολύ σημαντική και για το λόγο αυτό η εταιρεία στο εργοστάσιο στην Ξάνθη έχει υιοθετήσει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Η χρήση πράσινης ενέργειας φθάνει στο ποσοστό του 100%. Στο ίδιο ποσοστό ανέρχεται και η ανακύκλωση των αποβλήτων. Σε ό,τι αφορά την χρήση νερού, αυτή έχει μειωθεί κατά 60%.
Συνολικά, δε, για τον τομέα των επιχειρήσεων η κυρία Καρούντζου επεσήμανε ότι η μόνη λύση προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας είναι η σωστή εταιρική στρατηγική που προβλέπει συνεργασία και συνέργειες.