Η επικράτηση της Ιταλίας και της Αγγλίας στους ημιτελικούς του Euro 2020 σημαίνει οτι το τρόπαιο θα καταλήξει στη Ρώμη ή στο Λονδίνο μετά τον τελικό της Κυριακής. Το σίγουρο όμως είναι με βάση την ιστορία των 20 τελευταίων ετών, όπου και να πάει, θα ευνοήσει το χρηματιστήριο του νικητή.
Στα τελευταία πέντε τουρνουά του EURO, τα χρηματιστήρια της Ελλάδας και της Ισπανίας πέτυχαν υπεραπόδοση έναντι του πανευρωπαικού χρηματιστηριακού δείκτη STOXX 600 μετά τις νίκες τους το 2004, το 2008 και το 2012, ενώ μονο στην περίπτωση της Πορτογαλίας το 2016 η κατάκτηση του τίτλου δεν ακολουθήθηκε με υπεραπόδοση.
Ενδεικτικό ίσως του σοκ της νίκης το 2004, το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε υπεραπόδοση 20%, έξι μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου από την εθνική Ελλάδος, βέβαια πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.
Η πρώτη κατάκτηση του EURO από την Ισπανία το 2008 συνέπεσε με την κλιμάκωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, τότε που όλα τα χρηματιστήρια έπεφταν. Το ισπανικό ωστόσο κατάφερε υπεραπόδοση παρά την αρνητική συγκυρία, με απώλειες 5% μικρότερες από τον δείκτη STOXX 600.
Το 2012 υπήρξε πιό δραματικό, καθώς συνέπεσε με τη δεύτερη κορύφωση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ, λίγο πριν ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ηρεμήσει την κατάσταση με το περίφημο «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σωθεί το ευρώ».
Ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης κινήθηκε πτωτικά στην αρχή παρά την εντυπωσιακή νίκη της Ισπανίας με 4-0 έναντι της Ιταλίας στον τελικό. Ομως, μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς κατάφερε να ξαναβρεί το βηματισμό του και πέτυχε υπεραπόδοση 4% έναντι του δείκτη STOXX 600.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αναλυτές έχουν μελετήσει τη συσχέτιση αυτή. Το 2014 μελέτη της Goldman Sachs είχε δείξει οτι η κάθε χώρα νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1974 και μετά, είχε θετικές επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή της αγορά και υπεραπόδοση, με εξαίρεση το τουρνουά του 2002, όταν η επικράτηση της Βραζιλίας επισκιάστηκε από την τότε βαθιά ύφεση της οικονομίας της.
Κατά μέσο όρο, η χρηματιστηριακή αγορά του νικητή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου σημείωνε υπεραπόδοση 3,5% έναντι της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς τους πρώτους μήνες μετά τον τελικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs η τόνωση αυτή στην αγορά μετοχών συνήθως έσβηνε μετά την πάροδο τριών μηνών και στα πρώτα γενέθλια της νίκης, η χρηματιστηριακή αγορά του νικητή, συνήθως σημείωνε υποαπόδοση 4%.
Τι συμβαίνει φέτος; Παρά την ήττα της Δανίας στον ημιτελικό με την Αγγλία από ένα πέναλτυ, το χρηματιστήριο της έχει σημειώσει υπεραπόδοση 5% έναντι του δείκτη FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από τη αρχή του EURO, κερδίζοντας επίσης και το χρηματιστήριο της Ιταλίας από άποψης απόδοσης με 6%, αλλά και εκείνο της ηττημένης Ισπανίας στον άλλο ημιτελικό με υπεραπόδοση 8%.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Deutsche Bank, η στερλίνα, το βρετανικό νόμισμα δεν έχει καταφέρει να πιάσει την απόδοση του ποδοσφαιριστή Raheem Sterling της εθνικής ομάδας της Αγγλίας.
Η ισοτιμία της στερλίνας έχει υποχωρήσει από την αρχή του EURO, κάτι που δεν είναι ασύνηθες αν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις του βρετανικού νομίσματος στα 13 τελευταία τουρνουά στα οποία συμμετείχε η εθνική Αγγλίας.
«Δεν προκύπτει συσχέτιση μεταξύ των επιδόσεων στο γήπεδο και της απόδοσης στην αγορά συναλλάγματος», καταλήγει η έκθεση της Deutsche Bank. «Η ισοτιμία της στερλίνας δεν τείνει να ενισχύεται έναντι άλλων αντίπαλων νομισμάτων μετά από νίκες της αλλά ούτε να εξασθενεί μετά από ήττες».