Του Γιώργου Φιντικάκη
Ζημιές 416 εκατ ευρώ, χαμηλότερες πάντως σε σύγκριση με πέρυσι, παρουσιάζει η ΔΕΗ στο εννεάμηνο του έτους, με την διοίκηση να ποντάρει σε κερδοφορία από το 2020, οπότε και θα έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα έσοδα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα διάσωσης που έλαβε η κυβέρνηση.
Δείγμα του ανηφορικού δρόμου που έχει ακόμη να διανύσει η ΔΕΗ, καθώς το πακέτο διάσωσης που έλαβε η κυβέρνηση και ισχύει από το Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμη αποδώσει, η επιχείρηση είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 5,2%, το μερίδιό της στην αγορά να πέφτει στο 76,1% (έναντι 82,3% πέρυσι) και τα λειτουργικά της αποτελέσματα να υποχωρούν κατά 73% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αντιστροφή της τάσης θα αρχίσει να διαφαίνεται στο δ' φετινό τρίμηνο, θα αποτυπωθεί καλύτερα στο πρώτο της επόμενης χρονιάς, το δεύτερο του 2020 θα παρουσιάσει κέρδη, οδηγώντας έτσι την ΔΕΗ σε ένα κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο.
Το μήνυμα αυτό στέλνει και ο επικεφαλής της Γ.Στάσσης, αναφέροντας ότι “η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από τα μέτρα που αποφασίσαμε την 1.9.2019, ενώ ήδη νομοθετήθηκε η απόδοση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητα της εταιρείας”.
Στα αρνητικά νέα του εννεαμήνου, και η αύξηση του καθαρού χρέους της ΔΕΗ. Καταγράφει άνοδο κατά 214,3 εκατ ευρώ, και διαμορφώνεται στα 3,9 δισ ευρώ, σε σχέση με την 31 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επιχείρηση εξετάζει τις πιθανές εναλλακτικές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Το στοίχημα σε κάθε περίπτωση θα “παιχθεί” την επόμενη χρονιά, καθώς η φετινή είναι χαμένη, ενω εκ των πραγμάτων, το γ' φετινό τρίμηνο, δεν θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικό από τα δύο προηγούμενα, αφού δεν έχει συμπεριλάβει, παρά μόνο ένα μήνα, με αυξημένα τιμολόγια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι στο α' εξάμηνο του 2019 η ΔΕΗ είχε εμφανίσει ζημιές προ φόρων 318,4 εκατ ευρώ, ήτοι 159 εκατ ευρώ ανά τρίμηνο.
Είχαν προεξοφληθεί από την αγορά
Τα αρνητικά αποτελέσματα 9μήνου της επιχείρησης έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Συνιστούν καταρχήν φυσικό επακόλουθο, της ολοένα και μεγαλύτερης αρνητικής επιβάρυνσης από την λειτουργία των ρυπογόνων λιγνιτικών της μονάδων, που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά 27,9% αφού είναι πλέον πιο ακριβές έναντι των μονάδων φυσικού αερίου. Εξηγούνται επίσης από την συνεχιζόμενη απώλειας μεριδίων εξαιτίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, του μέτρου δηλαδή που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για να “ανοίξει” η αγορά. Συγκεκριμένα, τα οικονομικά μεγέθη στο εννεάμηνο, διαμορφώνονται ως εξής :
• 416,8 εκατ ευρώ, οι ζημιές προ φόρων, έναντι 670,4 εκατ ευρώ στο εννεάμηνο του 2018.
• 353,2 εκατ ευρώ, οι ζημιές μετά φόρων, έναντι 574,6 εκατ ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο.
• 73%, η μείωση στα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) που διαμορφώθηκαν σε 96,9 εκατ.ευρώ, έναντι 359,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα EBITDA είναι προσαρμοσμένα για την επίπτωση του ΕΛΑΠΕ, την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού και την εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών.
• 3,4%, η αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου, στα 3,6 δισ έναντι 3,48 δισ το ίδιο διάστημα πέρυσι.
• 5,2%, μειώθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε GW.
• 13,3%, μειώθηκε η παραγωγή της ΔΕΗ (20.364 GW έναντι 23.482 GW πέρυσι). Το μεγαλύτερο μάλιστα μέρος της μειωμένης παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες (1.975 GW), σημειωθηκε στο γ' 3μηνο, λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου, καθιστώντας ακόμη πιο ακριβές τις λιγνιτικές μονάδες.
• 71,8%, το μερίδιο αγοράς τον Σεπτέμβριο 2019 έναντι 79,4% τον Σεπτέμβριο 2018.
Εξηγώντας την αιτία για την αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου, παρά την μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ σημειώνει ότι αυτή οφείλεται σε αύξηση εσόδων από πωλήσεις στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως και των εσόδων από τέλη χρήσης δικτύου, σε μερική ανάκτηση των δαπανών CO2, αλλά και στην μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% (σε ισχύ από Απρίλιο 2019), και σε 5% (σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου).
Στον αντίποδα, οι λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης επιδεινώθηκαν κατά 12,2% ή 381,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά 547,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως :
• Στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας λόγω της αυξημένης Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 14,8% και στο μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας.
• Στην αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους.
• Στην αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και αύξησης της τιμής κατά 6,4% και
• Στην επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Το στοίχημα του 2020
Είναι προφανές ότι το μεγάλο στοίχημα για την επιχείρηση αφορά το 2020, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Στάσση, που σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μηνου, προβλέπει αντιστροφή της τάσης.
«Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019 συνεχίστηκε η αρνητική επιβάρυνση από τις αυξημένες δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου τόσο λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2 όσο και λόγω των αυξημένων αναγκών για αγορές ενέργειας και παραγωγή από φυσικό αέριο στο γ ? τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς παρά την κατάργησή τους, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη στην παράδοση μέχρι τον Αύγουστο του 2020 των σχετικών ποσοτήτων που έχουν δημοπρατηθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από τα μέτρα που αποφασίσαμε την 1.9.2019, ενώ ήδη νομοθετήθηκε η απόδοση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητα της Εταιρείας.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ενισχύει τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
Η ΔΕΗ πλέον αλλάζει.
Σήμερα έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάταξης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας. Να γίνει ξανά υγιής!
Στο νέο Business Plan, το οποίο καταρτίζεται και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, η ΔΕΗ θα παρουσιάσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Η επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και η προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
- Ο εκσυγχρονισμός της Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα
- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία
- Οι στρατηγικές αυτές προτεραιότητες εκτιμούμε ότι θα συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μία μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία, που θα λειτουργεί προς όφελος τόσο των μετόχων, όσο και των καταναλωτών».