Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Ιδανική συγκυρία για τη ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλό κόστος δανεισμού, διαμορφώνει το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων αλλά και η ευρύτερη εικόνα της αγοράς ομολόγων. Το ίδιο περιβάλλον, όμως διαμορφώνει προϋποθέσεις κινητικότητας και για άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην ίδια κατεύθυνση.
Για τη ΔΕΗ, το κλίμα στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, οδηγεί τη διοίκηση σε επανασχεδιασμό της πολιτικής για την έκδοση του ομολογιακού δανείου, χωρίς όμως να χαθεί πολύτιμος χρόνος μια και η έκδοση (άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως και αρκετά υψηλότερα) αποτελεί μια από τις κεντρικές επιλογές για την ενίσχυση της ρευστότητας. Στόχος η άντληση ενός “ικανού” για τη διευθέτηση των οικονομικών της εταιρείας ποσού, με χαμηλό επιτόκιο και “έξοδο” στην αγορά που τοποθετείται -κατά τις τελευταίες πληροφορίες- αμέσως μετά το γύρισμα του χρόνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες με το ενημερωτικό φυλλάδιο που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη διοίκηση θα αναθεωρηθεί, ώστε σε αυτό να συμπεριληφθούν τόσο τα τελευταία αποτελέσματα, όσο και τα ειδικά σημεία του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά και των παρεμβάσεων (όπως αυτή της αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής) που κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ρευστότητας αλλά και της σταθεροποίησης της πορείας της εταιρείας στο μέλλον. Όλα αυτά εκτιμάται πως θα διαμορφώσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα στους επενδυτές για την Επιχείρηση συμβάλλοντας στη δυνατότητα άντλησης του μεγαλύτερου δυνατού ποσού με το δυνατότερο χαμηλό επιτόκιο. Ενδεχομένως αρκετά ανταγωνιστικού προς αυτά των τελευταίων ομολογιακών εκδόσεων μεγάλων επιχειρήσεων.
Η σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όλων των διαρκειών να τελούν υπό διαπραγμάτευση σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει διαμορφώσει ήδη μια ιδιαίτερη δυναμική που επιτρέπει στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται στο 1,6%. Η δυναμική αυτή στα κρατικά ομόλογα, συνδυαζόμενη με τη φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης και την οριστική άρση των capital controls, διαμορφώνει νέες συνθήκες στην αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η Societe Generale συνέστησε στους πελάτες της τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων παρά το μεγάλο ράλι που έχει προηγηθεί. Ο οίκος, που εξακολουθεί να βλέπει “αξία” στους ελληνικούς τίτλους επεσήμανε ειδικότερα ότι το ελληνικό 10ετές έχει «τρέξει» από τον Ιανουάριο ένα ράλι 280 μονάδων βάσης (από 4,4% στο 1,6%), επωφελούμενο τόσο από την αλλαγή κυβέρνησης και τα πονταρίσματα σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές από την κυβέρνηση ΝΔ όσο και από την ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση της ΕΚΤ και της Fed, παράγοντες που όπως παρατηρεί “παραμένουν στο τραπέζι”.
Εκτός από το ευνοϊκό περιβάλλον, για τη ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα αποπλήρωσε το ομόλογο που είχε εκδώσει το 2014 και δείχνει να έχει “επιλογές” για την υπόθεση της ρευστότητας, “οδηγός” πλέον είναι τα εταιρικά ομόλογα που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Το πλέον πρόσφατο ήταν το πενταετές ομολογιακό της Attica Συμμετοχών με το οποίο ο μεγάλος ακτοπλοϊκός όμιλος άντλησε 175 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%. Στην επιτυχία της έκδοσης συνέβαλαν -πέραν της ελκυστικής απόδοσης όπως διαμορφώθηκε- και δύο άλλοι λόγοι: Ότι συνδέθηκε με εμπράγματες εξασφαλίσεις (και ειδικότερα τέσσερα πλοία της εισηγμένης, και ότι δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Επομένως θα συντηρεί και την απόδοσή του. Σήμερα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 102% της ονομαστικής αξίας.
Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Μάρτιο, η έκδοση (επταετής) της Aegean για 200 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,6%. Η έκδοση έγινε σε χρονικά πιο δύσκολη συγκυρία και η αεροπορική πέτυχες να διαμορφώσει “κουπόνι” χαμηλότερο από αεροπορικούς κολοσσούς όπως η Air France – KLM. Σημειώνεται ότι η έκδοση της Αεροπορίας Αιγαίου (σήμερα διαπραγματεύεται στο 105,63 ευρώ με απόδοση 2,66%) επίσης δεν έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Τον Μάρτιο του 2018, ομόλογο 120 εκατ. Ευρώ είχε εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επιτόκιο 3,95%, που σήμερα διαπραγματεύεται στο 105,9 με απόδοση 2,88%.
Την προηγούμενη διετία είχαν πραγματοποιηθεί και αρκετές άλλες εκδόσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. Ανάμεσά τους το ομολογιακό της Μυτιληναίος, τον Ιούνιο του 2017, για 300 εκατ. Ευρώ με επιτόκιο μόλις 3,10% και το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται αρκετά χαμηλότερα (102,1 με απόδοση2,35%). Τον ίδιο μήνα ο όμιλος Sunlight άντλησε 50 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25% το οποίο επίσης διαπραγματεύεται χαμηλότερα (102,9), ενώ έχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής το 2020.
Τον Μάρτιο του 2017 ομόλογο πενταετούς διάρκειας για 200 εκατ. ευρώ είχε εκδώσει και ο ΟΠΑΠ, ενώ τον επόμενο μήνα 350 εκατ. ευρώ άντλησε ο όμιλος της Motor Oil με επιτόκιο 3,25%.
Το περιβάλλον αυτό, εκτός από τον σχεδιασμό αρκετών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σύντομα σε ομολογιακές εκδόσεις, έχει οδηγήσει σε “σκέψεις” και όσες εταιρείες έχουν ομόλογα με δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής. “Προπομπός” η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που τον Ιούλιο αποπλήρωσε το λεγόμενο “πράσινο ομόλογο” των 60 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί δυο χρόνια νωρίτερα με επιτόκιο 3,85% και τώρα ετοιμάζει νέα υψηλότερη έκδοση με χαμηλότερο επιτόκιο (τοποθετείται τον Οκτώβριο).