Την παράταση της προθεσμίας για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού (49%) της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ, γνωστοποίησε η ΔΕΗ, έπειτα από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Συγκεκριμένα, η νέα προθεσμία είναι η 19η Φεβρουαρίου, από την 29η Ιανουαρίου, ενώ εκείνη για την υποβολή ερωτημάτων ή αίτησης για διευκρινίσεις είναι η 5η Φεβρουαρίου και ως νέα προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίστηκε η 26η Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς κινεζική συμμετοχή, ο διαγωνισμός για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα εμφανιστούν κατά την πρώτη φάση, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία πρόκειται να πάρει παράταση μερικών ημερών κατόπιν σχετικών αιτημάτων - η ημερομηνία της 29ης Ιανουαρίου, λέγεται ότι μετατίθεται για τα μέσα Φεβρουαρίου- συμπεριλαμβάνονται funds και διαχειριστές δικτύων, με εξειδίκευση στον τομέα των έξυπνων ενεργειακών εφαρμογών.
Σημειωτόν ότι στο market test του Δεκεμβρίου, το οποίο είχε διοργανώσει ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η Goldman Sachs, συμμετείχαν συνολικά 19 εταιρείες. Κάποιες από αυτές αναμένεται να σχηματίσουν σχήματα τα οποία θα κατέβουν στον διαγωνισμό, με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα αριθμό που κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες και στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανιστούν ονόματα, όπως αυτά που είχαν διαρρεύσει κατά το market test του Δεκεμβρίου, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Τότε, είχαν κάνει την εμφάνισή τους funds από το «πάνω ράφι» της παγκόσμιας αγοράς, όπως η πασίγνωστη Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια.
Στους υποψηφίους που είχαν ανταποκριθεί στο market test είχαν επίσης ξεχωρίσει ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολάρια. Το ίδιο ισχύει για την Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Ευρώπης με έδρα το Παρίσι, συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.
Τι βλέπουν οι παραπάνω στην θυγατρική της ΔΕΗ; Ένα αναξιοποίητο asset με μεγάλες κρυμμένες υπεραξίες, ένα ελκυστικό «στόρι» - από το τεράστιο έργο της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών με νέα, προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ, έως τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού δικτύων και το deal με τις οπτικές ίνες- και φυσικά αποδόσεις που δύσκολα θα βρει κανείς αλλού στην Ευρώπη. Το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ (WACC), δηλαδή η ελάχιστη απόδοση που θα καταβάλει η επιχείρηση στους μετόχους της, έχει οριστεί στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Είναι από τα υψηλότερα επίπεδα πανευρωπαϊκά.