Η παρουσίαση της Τιτάν δεν έβγαλε μόνο ειδήσεις για την πορεία των θυγατρικών στις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες διαπραγματεύεταιμ αλλά είχε και άλλες παράπλευρες αναγνώσεις. Απ' ότι φαίνεται η εταιρία βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο 10ετούς συμφωνίας με την ΔΕΗ για την παροχή ενέργειας ξεκινώντας από φέτος. Η συμφωνία για τα δύο πρώτα χρόνια έχει υψηλότερη τιμή ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο τιμολόγιο, ενώ μετά τη διετία μειώνεται σημαντικά αφού θα προέρχεται από ΑΠΕ με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ΔΕΗ ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους βιομηχανικούς πελάτες για την αναπροσαρμογή του τιμολογίου της υψηλής τάσης ακολουθώντας μια ανάλογη συμφωνία καθώς τα όλα τα συμβόλαια λήγουν το 2023 ή έχουν λήξει από το τέλος του 2022. Από το πέρας της λήξης της προηγούμενης συμφωνίας όλοι οι πελάτες ΥΤ αγοράζουν πλέον με βάση τις τιμές ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (Indexation) ή με διμερείς συμφωνίες από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το συγκεκριμένο πελατολόγιο δεν είναι αχανές, πρακτικά μιλάμε για 30 βιομηχανικούς πελάτες οι οποίοι ωστόσο καταναλώνουν το 16% του συνολικού φορτίου. Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει το 63% περίπου της συνολικής προμήθειας ενέργειας (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή τάση), στην συγκεκριμένη κατηγορία έχει σχεδόν το 88% της αγοράς. Αυτό για την ΔΕΗ μεταφράζεται σε 18 -20 % επί των πωλήσεων της ή σε όρους προμήθειας ρεύματος 6 ΤWh.
Αν με βάση τις υποθέσεις μας η ΔΕΗ είχε ένα μεσοσταθμικό έσοδο 55 €/MWh το 2022 η αναπροσαρμογή των νέων τιμολογίων θα αύξανε το έσοδο προς τα 85 €/MWh. Η διαφορά σε χρηματικούς όρους μεταφράζεται σε 180 εκατ. ευρώ και είναι αρκετή για να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η ΔΕΗ για να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ στα λειτουργικά αποτελέσματα του 2023. Ακόμα και αν η ΔΕΗ έχανε μέρος του πελατολογίου της από την υψηλή τάση, η εξέλιξη αυτή δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη αρνητική αφού θα τις έδινε την δυνατότητα να βελτιστοποιήσει την κατανομή πόρων και τα περιθώρια της κερδοφορίας της.
Αν στο μέλλον οι τιμές της Υψηλής Τάσης υποχωρήσουν και αναπροσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα η ΔΕΗ θα έχει προχωρήσει με το στήσιμο των ΑΠΕ χαμηλώνοντας το κόστος παραγωγής και την υποχρέωση της να αγοράζει ακριβά δικαιώματα εκπομπών. Το πρασίνισμα της παραγωγής δεν βοηθάει μόνο την ΔΕΗ αλλά και τους πελάτες της ΥΤ. Το όφελος θα μεταφέρεται στις προδιαγραφές του προϊόντος (Scope II) βελτιώνοντας έτσι το σχετικό σκορ στο ESG. Το πλάνο προβλέπει εγκατεστημένες ΑΠΕ 776MW το 2023, 1,6GW το 2023 και 3GW το 2025.
Μαζί με τα υφιστάμενα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια η ΔΕΗ θα έχει πόρους 5,4GW από ΑΠΕ το 2025 ικανές να τροφοδοτήσουν με άνεση τις ανάγκες των συμβολαίων της υψηλής τάσης. Το πλάνο έχει ωφέλειες για όλους και βασίζεται στην ικανότητα και την ταχύτητα της ΔΕΗ να φθάσει στο μέγεθος δυναμικότητας που θα της επιτρέψει να πουλάει ρεύμα στην βιομηχανία με χαμηλότερες και σταθερές τιμές για πολλά χρόνια και παράλληλα να αποδεσμευθεί από τις λιγνιτικές μονάδες. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα.