ΔΕΗ: Χαμηλώνει κι άλλο ο πήχης για τις λιγνιτικές

ΔΕΗ: Χαμηλώνει κι άλλο ο πήχης για τις λιγνιτικές

Tου Γιώργου Φιντικάκη

Στον χαμηλότερο πήχη της αποτίμησης των μονάδων της, προκειμένου όσοι υποβάλουν προσφορές, αυτές να περάσουν από πάνω, και στην επανάκαμψη των Κινέζων αγοραστών, ποντάρει η ΔΕΗ για να πουλήσει τις λιγνιτικές Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Στον απόηχο του ναυαγίου του πρώτου διαγωνισμού, με το θέμα να αποτελεί ένα από τα 16 προαπαιτούμενα ενόψει της συνεδρίασης της 11ης Μαρτίου του Eurogroup, και υπό το φόβο πάντα επαναφοράς στο τραπέζι σεναρίων πώλησης υδροηλεκτρικών, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την επαναληπτική προκήρυξη διάθεσης των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Σε αυτήν προβλέπεται μια fast track διαδικασία με εκδήλωση ενδιαφέροντος σε μόλις 7 ημέρες από την προκήρυξη που τοποθετείται μάλλον την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τα πάντα να έχουν τελειώσει κάπου γύρω στις 8 Μαίου. Σε μια συγκυρία όπου παρά τα όσα λέγονται δημοσίως, ο φόβος να επανέλθουν σενάρια τύπου “Μικρής ΔΕΗ” και υδροηλεκτρικών παραμένει υπαρκτός, το κλειδί για την επιτυχία αυτού του δεύτερου διαγωνισμού βρίσκεται στη χαμηλότερη αποτίμηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τροπολογία προβλέπει ότι η ΔΕΗ «δύναται να ορίσει εκτιμητή. Στην περίπτωση αυτή, ο εκτιμητής λαμβάνει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού». Επιπλέον οι νέες διατάξεις ορίζουν για το fairness opinion: «Η ΔEH υποχρεούται να ορίσει εκτιμητή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση που τυχόν υποβλήθηκε (σ.σ. στον προηγούμενο διαγωνισμό)». 

Στον προηγούμενο διαγωνισμό, η μοναδική νόμιμη προσφορά ήταν της «Μυτιληναίος» για τη Μελίτη και αφορούσε τίμημα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της κοινοπραξίας Seven Energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ήταν ωστόσο εκτός των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας της ΔΕΗ, ήταν ύψους 103 εκατ. ευρώ και αφορούσε το σύνολο του προς πώληση χαρτοφυλακίου, δηλαδή και τις μονάδες της Μεγαλόπολης. Σημειωτέον ότι η προηγούμενη αποτίμηση εκτιμούσε την αξία της Μελίτης στα 153 εκατ. ευρώ και των μονάδων της Μεγαλόπολης στα 147 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την επισήμανση για την ευρωπαϊκή εμπειρία πώλησης λιγνιτικών μονάδων, έχει τη σημασία του ότι μια από τις πιο γνωστές συναλλαγές, είχε γίνει στις αρχές του 2018 και αφορούσε την εξαγορά των μονάδων και ορυχείων της Vattenfall στη Γερμανία από την κοινοπραξία του ενεργειακού Ομίλου EPH με την τσεχική PPF Investments. Τότε, και παρ' ότι ο αγοραστής ανέλαβε με την κίνηση αυτή, υποχρεώσεις ύψους δισ ευρώ, στον Τύπο είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η συναλλαγή είχε γίνει σε συμβολικό τίμημα, ύψους 1 ευρώ!  

Στο δια ταύτα, πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο αυτός ο δεύτερος διαγωνισμός, θα έχει επιτυχία και το αποτέλεσμά του θα διαφέρει από εκείνο του πρώτου.

Εκτός από τη χαμηλότερη αποτίμηση, κλειδιά στο διαγωνισμό θεωρούνται το κατά πόσο οι Βρυξέλλες θα δώσουν ένα θετικό σινιάλο για το μηχανισμό αποζημίωσης της λιγνιτικής ισχύος των μονάδων (ΑΔΙ), αν τεικά θα συμπεριληφθεί στη σύμβαση αγοραπωλησίας η καθιέρωση ενός μηχανισμού επιμερισμού κερδών-ζημιών μεταξύ αγοραστή και πωλητή, ποιο είναι το ακριβές όφελος από την εθελουσία 400 εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες, και αν θα μειωθεί τελικά το κόστος τροφοδοσίας με λιγνίτη της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας.