Την δύσκολη και άνιση ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες της Ευρωζώνης υπογραμμίζει ο οίκος DBRS, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, θα πρέπει να επιδείξουν την μεγαλύτερη προσοχή, καθώς η μεγάλη τους εξάρτηση από τον τουρισμό τις καθιστά τις πλέον ευάλωτες.
H DBRS επισημαίνει ότι ,ε το τέλος της τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη γίνεται σαφές ότι η βιομηχανία του τουρισμού, έπειτα από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του Covid-19. Τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, όπως οι περιορισμοί μετακινήσεων και οι απαγορεύσεις ταξιδιών, μείωσαν σημαντικά τις τουριστικές ροές. Ακόμη και μετά την άρση, σε μεγάλο βαθμό, των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο φόβος για τα ταξίδια είναι πιθανό να διαρκέσει περισσότερο, πράγμα πολύ σημαντικό, μια που η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και η σχετική βιομηχανία βασική πηγή εισοδημάτων και απασχόλησης.
Ο οίκος αξιολόγησε επιλεγμένους παράγοντες, κυρίως διαθρωτικούς, που σχετίζονται με τον τουρισμό και αντανακλούν τον αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 στο κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χώρες του Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, είναι οι πλέον ευάλωτες οικονομίες στην ύφεση του τουρισμού. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος. Στη χώρα μας ο τουρισμός καλύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο DBRS, το 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της απασχόλησης.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία είναι οι λιγότερο ευάλωτες αφού στηρίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη βιομηχανία ή άλλες υπηρεσίες εκτός τουριστικού κλάδου.
«Ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών και η διάχυση των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορεί να συμβάλλει στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν τη διαδικασία του ανοίγματος» σχολίασε ο Χαβιέ Ρουγιέ, αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.
Η πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη διέψευσε τις προσδοκίες για μία ισχυρή ανάκαμψη κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών και εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο. «Η ανάκαμψη του τουρισμού το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και από παράγοντες, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταφορές, η ασφάλεια, το τι προσφέρει σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά η κάθε χώρα, αλλά και πόσο ανταγωνιστική είναι στις τιμές» σημειώνει η Σπυριδούλα Τζήμα, βοηθός αντιπρόεδρος στην DBRS Morningstar.
Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την επιβολή περιορισμών, και τις κυβερνητικές πολιτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Τα μέτρα κρατικής υποστήριξης παίζουν ως τώρα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων. «Ο κλάδος του τουρισμού θα μπορούσε να βιώσει για μεγαλύτερο διάστημα τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να κλείσουν και να χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πρέπει να απορροφηθούν αλλού, αυξάνοντας την ανάγκη για μια δυναμική και αποτελεσματική αγορά εργασίας και πολιτικές επιμόρφωσης ώστε να βοηθηθεί η μετάβαση σε άλλους κλάδους», τονίζει ο Χαβιέ Ρουγιέ.