Δ. Παπαδημητρίου: Η πρόσβαση στο QE έχει περισσότερο συμβολική σημασία

Δ. Παπαδημητρίου: Η πρόσβαση στο QE έχει περισσότερο συμβολική σημασία

Την εκτίμηση ότι ακόμα και χωρίς το QE η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, αφού ο μηχανισμός ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική σημασία, έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας Blooomberg TV.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε τα εξής: “Πιστεύω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης. Και αυτό γιατί υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το QE. Κατά συνέπεια καλό θα ήταν να το έχουμε αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν έχει σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οπότε το ό,τι δεν μπήκαμε στο QE και με βάση την ενδιαφέρον που έχω διαπιστώσει, οι επενδυτές δεν θα επηρεαστούν και η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση”.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το πόσο αισιόδοξος είναι για την Ευρωζώνη, μετά μάλιστα και την εκλογή του Em. Macron, o Υπουργός Οικονομίας ανέφερε φωνές σαν του Em. Macron είναι καλοδεχούμενες καθώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι προτάσεις του Γάλλου πρόεδρου θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδημητρίου παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εκλογές στη Γερμανία αλλά όπως εκτίμησε υπάρχει πλέον κατανόηση πως κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

"Ακόμη και ο κ. Schaeuble έχει υποδείξει ότι θα πρέπει να έχουμε το δικό μας, ευρωπαϊκό ΔΝΤ ώστε να κάνουμε τα δικά μας πράγματα χωρίς την παρέμβαση άλλων θεσμών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την Ευρωζώνη τόσο όσο θα έπρεπε", κατέληξε ο Δ. Παπαδημητρίου. 

Δ. Παπαδημητρίου: Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας και τη ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία, όπως είπε, επαναφέρει την εμπιστοσύνη, απελευθερώνει κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, συγκεκριμενοποιεί μία πορεία για την ελάφρυνση του χρέους και δηλώνει την υποστήριξη των δανειστών για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν, ήδη, ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.

Επίσης, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι κερδοφόρες, καθώς είναι μία χώρα με νομισματική σταθερότητα, με ανταγωνιστικό κόστος εργασίας, με σημαντική γεωστρατηγική θέση, με σημαντικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και είναι μέλος οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα μίας ανεπτυγμένης οικονομίας και τις ευκαιρίες που συνήθως παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ αναφέρθηκε στην άνθηση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι ο νέος φορέας θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν, ήδη, δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής του Enterprise Greece, τόνισε ότι το αντιλαμβανόμενο ρίσκο για την ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο σημείο του, έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η αγορά εργασίας είναι ευέλικτη.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε, χθες, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου (Secretary of Commerce) Wilbur Ross. Συζητήθηκαν η συμφωνία στο Eurogroup, η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Φωτογραφία: Sooc