Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν σήμερα περισσότεροι από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ, και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Η τελευταία εργάσιμη μέρα του Σεπτεμβρίου είναι η «D-Day» της εφορίας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα. Αν οι φορολογούμενοι καταφέρουν αυτή τη φορά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα κλείσει η «τρύπα» των 1,7 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.
Μόνο τον περασμένο Ιούλιο (πρώτη δόση πληρωμής του φόρου εισοδήματος) περίπου 671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους, ύψους 339,4 εκατ. ευρώ.
Μπορεί ο Σεπτέμβριος να είναι ο καθοριστικός μήνας για την εξέλιξη των εσόδων του προϋπολογισμού, ωστόσο και οι επόμενοι είναι σημαντικοί καθώς μέχρι και τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβάλλονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τους φορολογούμενους ενώ μεσολαβούν και οι εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας.
Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο «τρέμουν» τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις των δύο φόρων καθώς αν δεν κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι οι πιστωτές της χώρας θα ζητήσουν νέα μέτρα για το επόμενο έτος.
Ήδη το κλίμα στην κυβέρνηση είναι τεταμένο λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, εξαιτίας όχι μόνο της κακής πορείας του προϋπολογισμού αλλά και των διαρροών το προηγούμενο διάστημα που οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, θα ενισχύσει τις απαιτήσεις του Ταμείου σε άλλους τομείς των διαπραγματεύσεων, κυρίως όσους έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό θυμίζουν ότι η συζήτηση για ενδεχόμενη επίσπευση της εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου συνδέεται άμεσα με τις επιδόσεις του φετινού προϋπολογισμού και του προσχεδίου για το 2018.
Αύριο λοιπόν ή το αργότερο την Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει εάν καλύφθηκε η τρύπα στον προϋπολογισμό (υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά καταγράφει οριακή μείωση έναντι του στόχου) ή εάν θα πρέπει να ξεκινήσουν να αναζητούν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν με ασφάλεια στην αύξηση των εσόδων το 2018.
Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αυξηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ με το ίδιο σχεδόν μίγμα μέτρων που ισχύει και σήμερα (θα τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία).
Αυτό σημαίνει ότι η εισπραξιμότητα των φόρων θα πρέπει το 2018 να αυξηθεί σημαντικά ή να περιορισθούν αισθητά οι δαπάνες του προϋπολογισμού για να επιτευχθεί ο στόχος.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογούμενων που ήδη αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Αυτό φαίνεται και από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπου οι φορολογούμενοι κατά μέσο όρο αφήνουν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.