Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν σαφείς λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εστιάζει σε άρθρό του το CNBC, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού καθώς οι επενδυτές θα απομακρυνθούν από τη χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο.
Το CNBC αναφέρει ότι οι συζητήσεις που θίγουν τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους της Ελλάδας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι Ευρωπαίοι πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζονται τις τελικές λεπτομέρειες μια σχετικής συμφωνίας.
Το ζήτημα καθίσταται πιο πιεστικό από ποτέ καθώς το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο και μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται μια βεβαιότητα για την ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια επιτυχή αποσύνδεση από τη διεθνή οικονομική βοήθεια, μετά από οκτώ χρόνια.
Σύμφωνα με το CNBC η Ελλάδα θα προσπαθήσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές μετά τον Αύγουστο, αλλά χωρίς σαφείς λεπτομέρειες - ή ακόμη και σημαντικές αλλαγές - για το μελλοντικό χρέος της, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει υψηλό κόστος δανεισμού καθώς οι επενδυτές δεν θα την εμπιστευθούν. Το ενδεχόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι Έλληνες πολίτες να υποβληθούν σε ακόμη περισσότερο οικονομικό πόνο, σημειώνει το CNBC.
Στη συνέχεια το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι την Πέμπτη, ώστε να έχει αρκετό χρόνο για να εκταμιεύσει τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου διάσωσης.
Αν και τα χρήματα από το ΔΝΤ δεν είναι σημαντικό ποσό σε σύγκριση με τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ των Ευρωπαίων πιστωτών, η οικονομική δέσμευση του Ταμείου είναι ουσιώδης για λόγους αξιοπιστίας.
«Αν το ΔΝΤ βρεθεί επί του ελληνικού πλοίου θα ήταν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σηματοδοτήσει στους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να φροντίσει μόνη της τα του οίκου της», δήλωσε στο CNBC ο Κωνσταντίνος Φρέσερ, αναλυτής στην ερευνητική εταιρεία TS Lombard.
Πρόσθεσε, δε, ότι η Γερμανία είναι επίσης αποφασισμένη να δει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, «καθώς, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση για τη Bundestag (γερμανικό κοινοβούλιο) όταν συμφώνησε στη διάσωση του 2015».
Σύμφωνα με το CNBC, αυτή τη φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η χορήγηση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας για το χρέος. Πρόκειται για μέτρα που θα συνδεθούν με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο μεγαλύτερα ποσά θα πρέπει να αποπληρώνει η Αθήνα.
Ωστόσο, οι διάφοροι πιστωτές δεν συμφωνούν εάν αυτή η σύνδεση πρέπει να είναι αυτόματη ή να υπόκειται σε ετήσια έγκριση από τις διάφορες εθνικές κυβερνήσεις, υπογραμμίζει το CNBC.
Ο Φρέσερ από την TS Lombard πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη τελικών αποφάσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup, τον Ιούνιο.
Φωτογραφία: APImages