Πυκνώνουν τα σύννεφα για την Ελλάδα, παρά τους πανηγυρισμούς για το τέλος των μνημονίων καθώς η Citi έρχεται να προστεθεί σε όσους προβλέπουν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τη χώρα μας και απαιτείται ένα σοβαρό και βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο.
Παρά το τέλος του μνημονίου η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να «σέρνεται» τα επόμενα χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης που δεν θα ξεπεράσουν το 1,5%, εκτιμά σε έκθεσή της η Citi, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές επιλογές θα είναι αυτές που θα καθορίσουν εντέλει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό της τάξης του 1,9% το 2018 για να... πατήσει φρένο στη συνέχεια στο 1,5% το 2019 και 2020 και στο 1,4% τη διετία 2021-2022.
«Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης», τονίζει η Citi.
Υπογραμμίζει, δε, ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μετά το 2018 διότι η βελτίωση του κλίματος στο τέλος του προγράμματος ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα (η οποία απαιτείται για να επιτευχθούν οι μεταμνημονιακοί στόχοι). Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με τη Citi, είναι η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρεται ότι οι προοπτικές δεν είναι οι πλέον ευοίωνες, ακόμα και μετά την πρόσφατη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα – και αυτό το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί πολύ λίγο και πολύ αργά την επόμενη δεκαετία – συνεπάγεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα είναι αυτές που θα καθορίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και όχι οι οικονομικές.
«Η διάθεση των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα – επιτρέποντας πιθανώς μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στην περίπτωση που οι υφιστάμενοι στόχοι αποδειχθούν ανέφικτοι – θα είναι κρίσιμη σε ότι αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις», καταλήγει η Citi.