Ch. Lagarde: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος χωρίς ελάφρυνση

Ch. Lagarde: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος χωρίς ελάφρυνση

Την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5% "το συντομότερο δυνατό" τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, που έβγαλε "λευκό καπνό", εγκρίνοντας επί της αρχής το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως επανέλαβε, ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, δεν θα αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και συμπλήρωσε πως αναμένει σύντομα να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Ακόμη η κ. Lagarde τόνισε ότι η πρωταρχική πρόκληση για την Ελλάδα παραμένει η άρση των περιορισμών που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος και να επικεντρωθεί στην απελευθέρωση των αγορών (προϊόντων και υπηρεσιών) που εξακολουθούν να προστατεύονται, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε ειδική αναφορά και στην ΕΛΣΤΑΤ τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της "για την προστασία της αξιοπιστίας της Στατιστικής Υπηρεσίας και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της".

Αναλυτικά η δήλωση της Christine Lagarde: 

«Χαιρετίζω το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο επικεντρώνεται σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και υποστηρίζει τις προσπάθειες των αρχών να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βιώσιμη βάση. Το πρόγραμμα παρέχει περιθώριο ώστε να ενδυναμωθεί η στήριξη για βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ευημερήσει εντός της ζώνης του ευρώ και παράλληλα παρέχει ένα πλαίσιο για τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ώστε να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.

Τα νέα μέτρα που νομοθετήθηκαν, τα οποία διευρύνουν τη φορολογική βάση και μεταρρυθμίζουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι ζωτικής σημασίας για την επανεξισορρόπηση του προϋπολογισμού προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα, θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός φιλόδοξου πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο για καλύτερη εστίαση της κοινωνικής βοήθειας, τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τη στήριξη της ανάπτυξης. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ευρωστία, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης στην προσπάθεια προσαρμογής της Ελλάδας.

Η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της πίστωσης και την προώθηση της ανάπτυξης. Το νέο πρόγραμμα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη μείωση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας με την ενίσχυση του νομικού πλαισίου αναδιάρθρωσης του χρέους. Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωστία του τραπεζικού τομέα και να διευκολυνθεί η ταχεία χαλάρωση των capital controls, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Παρά την πρόοδο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πρωταρχική πρόκληση της Ελλάδας παραμένει η άρση των περιορισμών που επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Συνεπώς, οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος και να επικεντρωθούν στην ένταση των προσπαθειών για την απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εξακολουθούν να προστατεύονται, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει επίσης να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την προστασία της αξιοπιστίας της Στατιστικής Υπηρεσίας και να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Πρέπει να συμφωνηθεί μια στρατηγική για το χρέος που να βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις. Αναμένω σύντομα να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Η αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας stand-by εξαρτάται από τη συμφωνία αυτή για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος». 

Photo: SOOC