Στα πιο σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές και αφορούν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία απαντά η Capital Economics.
1.Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Λίγο πολύ μία από τα ίδια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν οι εκλογές διενεργούνταν σήμερα θα είχαμε και πάλι νίκη της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Ωστόσο, τα δύο αυτά κόμματα ενδέχεται να μην συμφωνήσουν σε πολιτικές και υπουργούς που θα εγκρίνει ο πρόεδρος, αυξάνοντας τον κίνδυνο θεσμικής κρίσης. Στο μεταξύ οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη, η οποία είναι έτσι και αλλιώς υποτονική.
2. Θα φύγει η Ιταλία από το ευρώ; Είναι αλήθεια ότι τα δύο κόμματα έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ, όμως δεν συνέχισαν να στηρίζουν την ιδέα πριν τις εκλογές του Μαρτίου και την έβγαλαν εντελώς από την τελική τους συμφωνία. Παρ'' όλα αυτά, αν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση, οι πολιτικές που θα εφαρμόσουν στην οικονομία και στο προσφυγικό θα τους φέρουν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν κάποια στιγμή να πάνε σε δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ.
3.Έχουμε μία ακόμη κρίση στην Ευρώπη; Όχι ακόμη. Μέχρι στιγμής, η μετάδοση από την Ιταλία στις άλλες χώρες της περιφέρειας είναι ήπια. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών έχουν αυξηθεί κατά 30 μ.β., έναντι 130 μ.β. Των ιταλικών μέσα στο μήνα. Αν, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινωθεί θα είναι δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση στην αγορά ομολόγων. Δεν αποκλείεται οι επενδυτές να θυμηθούν ξανά ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν εύκολα να χάσουν σε αξιοπιστία και ότι απειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ.
4.Πόσο εκτεθειμένες είναι οι υπόλοιπες χώρες στην Ιταλία; Ενώ η οικονομία της Ιταλίας είναι 8 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας, αποτελεί μόλις το 1,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι εξαγωγές προς την Ιταλία αντιστοιχούν σε ένα μικρό μέρος του ΑΕΠ για όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ είναι αμελητέο για τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε να υπάρξει μετάδοση μέσω της αγοράς ομολόγων καθώς της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, όμως και πάλι η συγκέντρωση περιορίζεται στην Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.
5.Πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι; Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα μηδενίσει τις αγορές ομολόγων (από 30 δισ. σήμερα) έως τον ερχόμενο Ιανουάριο. Όμως, αν δεν αντιστραφεί το sell-off στα ιταλικά ομόλογα, τα πλάνα μπορεί να αλλάξουν. Μία λύση για την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι η παράταση του QE, από τη στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα θα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μεγαλώσει την περίοδο της απόσυρσης του QE.