Οι αυστηρότερες κυρώσεις που αποφάσισε μέσα στο Σαββατοκύριακο να επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας οδηγούν στα πρόθυρα κρίσης τις ρωσικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες αναλήψεις καταθέσεων και με την προοπτική αύξησης των κόκκινων δανείων. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει τις πιστωτικές συνθήκες και να μεγαλώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Οι ρωσικές τράπεζες, τονίζει η Capital Economics, αποτελούν τον βασικό στόχο των δυτικών κυρώσεων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Μ. Βρετανία αποφάσισαν να αποκλείσουν επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT και να επιβάλουν κυρώσεις κατά της κεντρικής τράπεζας Ρωσίας (CBR). Είχαν προηγηθεί μέτρα την περασμένη εβδομάδα που απέκλεισαν τις ρωσικές τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δύσης.
Ήδη, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλες ουρές στις ρωσικές τράπεζες, από Ρώσους που θέλουν να σηκώσουν τα χρήματά τους και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου bank run μεγαλώνει. Πιθανή πτώση των καταθέσεων θα αναγκάσει τις ρωσικές τράπεζες να πουλήσουν τα πιο ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού. Αφού αυτά τελειώσουν, οι τράπεζες ενδέχεται να πρέπει να πουλήσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, πιθανότατα σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τους ισολογισμούς, οι πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν και η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών θα χειροτερέψει.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το ρούβλι καταρρέει (υποχώρησε κατά 30% έναντι του δολαρίου σήμερα αν και ανέκαμψε μερικώς) συνεπάγεται ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις ξένων νομισμάτων. Ένα σημείο-κλειδί είναι ότι ενώ οι ρωσικές τράπεζες έχουν άπλετη ρευστότητα σε ρούβλια, τα αποθέματα ξέων νομισμάτων μειώνονται πολύ λόγω των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε ξένο νόμισμα. Η Capital Economics εκτιμά ότι οι ρωσικές τράπεζες διαθέτουν μετρητά σε ξένο νόμισμα ύψους 46 δισ. δολαρίων.
Ο βρετανικός οίκος σημειώνει ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να προσφέρουν τεράστια στήριξη στις τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας να έχει ήδη κάνει λόγο για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω της καλής δημοσιονομικής θέσης της χώρας. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις καταθέσεις δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο αλλά σημαντική επίσης εξέλιξη θα είναι το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς.
Τέλος, η αύξηση των κόκκινων δανείων ίσως αποδειχθεί μοιραία. Ενώ πολλές ρωσικές επιχειρήσεις έχουν έσοδα σε ξένο νόμισμα, η πτώση του ρουβλιού συνεπάγεται ότι οι δανειολήπτες που τα έσοδά τους είναι κυρίως σε ρούβλια θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να εξυπηρετήσουν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Επίσης, η επερχόμενη ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος της Ρωσίας ήδη ξεχωρίζει παγκοσμίως για το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων και τους χαμηλούς κεφαλαιακούς δείκτες.