Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων ως μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι δεδομένο πως θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο αποτελεί μία λύση που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποφύγουν. Μέχρι στιγμής 29 χώρες έχουν αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες να είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και το Ιράν.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το μέτρο θα γενικευτεί μέσα στο επόμενο διάστημα και θα έχει πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, κυρίως για τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών που και οι δύο γονείς εργάζονται.
Η πιο σημαντική οικονομική συνέπεια του μέτρου θα είναι η άμεση μείωση της παραγωγής εξαιτίας του γεγονότος ότι οι γονείς θα πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Θα σημειωθεί επίσης μείωση της ζήτησης αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο λόγω των αδειών, παρά το γεγονός ότι επιχειρήσεις και κυβερνήσεις αναμένεται να λάβουν μέτρα στήριξης των εργαζομένων γονέων. Ο κόσμος θα ξοδεύει λιγότερα στα μαγαζιά που βρίσκονται κοντά σε οικονομικά κέντρα και περισσότερα σε τοπικά σούπερ μάρκετ.
Δεδομένων των ανωτέρων, η Capital Economics εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στην παραγωγή θα είναι πολύ μεγάλος. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των οικογενειών που και οι δύο γονείς εργάζονται είναι 61% με τις σκανδιναβικές χώρες να ξεχωρίζουν με ποσοστό που αγγίζει το 80%.
Τα διαθέσιμα στοιχεία σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Ευρωζώνη δείχνουν ότι περίπου το 15%-20% του εργατικού δυναμικού ίσως χρειαστεί να πάρει άδεια για να φροντίσει τα παιδιά. Αν υποθέσουμε ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για 4 εβδομάδες και το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού μείνει εκτός εργασίας για ένα μήνα, θα μπορούσε να υπάρξει επίπτωση 6% του ΑΕΠ στο τρίμηνο ή 1,5% στο έτος.
Στην πράξη, ωστόσο, σημειώνει η Capital Economics, οι συνέπειες θα είναι μικρότερες. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ορισμένοι γονείς θα εργάζονται part-time κι έτσι δεν θα μειωθούν τόσο οι ώρες εργασίας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλοί γονείς θα έχουν βοήθεια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, καθώς έρευνες σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία δείχνουν ότι σχεδόν οι μισές οικογένειες στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στους γονείς τους.
Τρίτος λόγος είναι ότι πολλοί θα βρουν τρόπο να εργάζονται από το σπίτι και τέταρτος ότι οι εργαζόμενοι που δεν θα μείνουν σπίτι θα καλύψουν μεγάλο από το κενό που αφήνουν όσοι παίρνουν άδεια. Πέμπτος λόγος είναι ότι πολλοί γονείς θα πάρουν την άδειά τους τώρα και θα εργαστούν αργότερα μέσα στο έτος αντισταθμίζοντας τη μείωση της παραγωγής. Τέλος, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό θα φανούν οι συνέπειες αυτές στους επίσημους δείκτες.
Το γράφημα δείχνει το ποσοστό των οικογενειών ανά χώρα που και οι δύο γονείς εργάζονται. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό κοντά στο 50%, όταν ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 61%.
Για όλους αυτούς τους λόγους και τις υπόλοιπες επιπτώσεις του κορονοϊού η Capital Economics έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2% από 2,9% προηγουμένως ενώ πλέον εκτιμά ότι πιθανότερο είναι να περιοριστεί ακόμη περισσότερο στο 1,5% το 2020.