Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη θα ενισχύσει την πεποίθηση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι χρειάζονται σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, αναθεωρώντας παράλληλα τις προβλέψεις της για το υψηλότερο επίπεδο που θα φτάσουν τα επιτόκια στην Ευρώπη. «Για κάμποσο καιρό προβλέπαμε μία αύξηση κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση που θα γίνει σε δύο εβδομάδες και άλλη μία 50 μ.β. τον Ιούνιο. Όμως τώρα μοιάζει πολύ πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια», σημειώνει.
Ο οίκος αναφέρει ότι η επίσημη μέτρηση που κάνει λόγο για μικρή εξασθένηση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Φεβρουάριο, από 8,6% τον Ιανουάριο, αποτελεί έκπληξη καθώς ήδη γνωρίζαμε ότι ο πληθωρισμός είχε κινηθεί ανοδικά τόσο στη Γερμανία, όσο και σε Γαλλία και Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι αυξήσεις σε αυτές τις χώρες αντισταθμίστηκαν από την πτώση στην Ιταλία και σε άλλες μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Πολύ σημαντική για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής είναι η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο. Το 5,6% είναι ιστορικό υψηλό και αντανακλά μία γενικευμένη άνοδο των τιμών καθώς αυξήθηκε τόσο ο δομικός πληθωρισμός των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών. Η Capital Economics εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει πολύ λίγο μέσα στη φετινή χρονιά.
Την ίδια ώρα, σημερινά επίσης στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 6,7% τον Ιανουάριο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω κέρδη στην απασχόληση. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια αποπληθωρισμού και η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική, η Capital Economics πιστεύει ότι η «hawkish» στάση της ΕΚΤ, υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, θα διατηρηθεί για καιρό.