Τρία είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που μένει να υλοποιηθούν έτσι ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα εκκρεμή ζητήματα «τεχνικής φύσεως».
Κατά συνέπεια, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, καθώς τα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, στις τελικές εγκρίσεις για το Ελληνικό και στην απερίσπαστη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ειδικά για το τρίτο στη σειρά θέμα, αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, από τις 21 Φεβρουαρίου θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτό πλαίσιο, οι Θεσμοί περιμένουν να δουν αν θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για συνεχή και απρόσκοπτη ροή.
Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς για τα τρία ανοιχτά θέματα. Σχετικά με το ΔΕΣΦΑ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, για το Ελληνικό, είπε, ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσο λειτουργεί η συνεχής και απρόσκοπτη ροή τους.
Ερωτηθείς αν το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως και δηλώνοντας βέβαιος ότι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστοληπτική γραμμή, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, o αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.