Βρετανία: Τα μπόνους τραπεζικών στελεχών ξεπέρασαν το ρεκόρ προ της κρίσης του 2008

Βρετανία: Τα μπόνους τραπεζικών στελεχών ξεπέρασαν το ρεκόρ προ της κρίσης του 2008

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα μπόνους τραπεζικών στελεχών όχι μόνο επανήλθαν στα -δυσθεώρατα- επίπεδα που κυμαίνονταν πριν το 2008, αλλά πραγματοποίησαν και νέο ρεκόρ στο Λονδίνο, καθώς κατά το τελευταίο οικονομικό έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο καταβλήθηκαν συνολικά 44,3 εκατομμύρια λίρες (58,6 εκατ. δολάρια), το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως μετέδωσε ο Guardian. 

Το ποσό ξεπέρασε το ρεκόρ του 2008, όταν είχαν διανεμηθεί 42,5 εκατομμύρια λίρες. 

«Παρόλο που οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και της ασφάλισης διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου, άλλες βιομηχανίες, ιδιαίτερα επαγγελματικών υπηρεσιών και υψηλής τεχνολογίας, υπήρξαν μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης μετά το 2008», δήλωσε ο Nick Palmer, στατιστικολόγος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS). 

Οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα αμείφθηκαν με τον υψηλότερο μέσο όρο μπόνους, στις 13.400 λίρες, ενώ ο χαμηλότερος μέσο όρος ήταν στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, όπου καταβλήθηκαν μπόνους «κοντά στο μηδέν», σύμφωνα με την ONS.

Η Frances O''Grady, γενική γραμματέας του εθνικού κέντρου εμπορίου (TUC), δήλωσε ότι: «οι εργαζόμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση μισθών σε αναπτυγμένη χώρα, εξαιρουμένης της Ελλάδας. Εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα για το οικονομικό κραχ (2008). Για τα εκατομμύρια των πιεζόμενων οικογενειών, τα στοιχεία αυτά θα προσθέσουν μόνο "νέο" αλάτι στις πληγές». 

«Η Theresa May λέει ότι θέλει μία Βρετανία που θα λειτουργεί για τους πολλούς, όχι μόνο για τους λίγους προνομιούχους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξει ότι το εννοεί από το να πατάξουμε τα τεράστια μπόνους και τις υπερβολικές αμοιβές στελεχών», σημείωσε. 

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανία έχει υποσχεθεί «μεταρρύθμιση του καπιταλισμού, έτσι ώστε να λειτουργεί για όλους» και είχε επικρίνει τις παχυλές αμοιβές. Συγκεκριμένα, επιθυμεί οι εταιρείες να δημοσιεύουν αναλογία μεταξύ της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου και της μέσης πληρωμής των εργαζομένων τους. 

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τακτικών αποδοχών έχει επιβραδυνθεί μετά το δημοψήφισμα του Brexit, σε ένα σημάδι της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στον τομέα της απασχόλης. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, νέα στοιχεία έδειξαν επίσης μια αύξηση 20% στον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται με συμβάσεις μηδενικών ωρών, στα 900.000, κατά το τελευταίο έτος.