Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα επιχειρήσει να ξαναβάλει μπροστά την οικονομία της χώρας δίνοντας μια φορολογική ανάσα στους αγοραστές ακινήτων και μειώνοντας τον ΦΠΑ για τις παμπ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και της φιλοξενίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Ο Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την επόμενη φάση της προσπάθειάς του να ξεφύγει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από την κατάρρευση της τάξης του 25% που σημείωσε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση έκλεισαν εντελώς ολόκληρους οικονομικούς κλάδους.
Το σχέδιο του Σουνάκ θα εστιάζει, σύμφωνα με το Reuters, σε μέτρα περιορισμού της αύξησης της ανεργίας, αλλά τα μέτρα που αναφέρει η βρετανική εφημερίδα υποδεικνύουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών διακρίνει την ανάγκη τόνωσης της ζήτησης μέσω περικοπών φόρων.
Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η αύξηση του ορίου για την επιβολή φόρου ιδιοκτησίας στις 500.000 λίρες, τέσσερις φορές πάνω από το σημερινό επίπεδο.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αναμένεται να ενσωματωθούν σε επίσημη ανακοίνωση επί του προϋπολογισμού το φθινόπωρο. Ο Σουνάκ θα ανακοινώσει επίσης προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, προκειμένου να προστατεύσει 2,4 εκατ. θέσεις εργασίας του κλάδου.
Ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα που θα κοστίσουν περίπου 133 δισ. λίρες το τρέχον έτος για να αποφύγει την αύξηση της ανεργίας, με κυριότερο ανάμεσά τους το πρόγραμμα για τους εργαζόμενους σε αναστολή, για τους οποίους η κυβέρνηση καταβάλλει το 80% του μισθού τους. Το πρόγραμμα θα λήξει στα τέλη Οκτωβρίου, δημιουργώντας ανησυχία για τα επίπεδα ανεργίας.
Η αύξηση των δαπανών και η μείωση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να δημιουργήσουν έλλειμμα που ίσως να φτάσει και το 15% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που η Βρετανία δεν έχει δει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.