Βουλή: Στην Ολομέλεια αύριο το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ- Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Βουλή: Στην Ολομέλεια αύριο το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ- Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Στην Ολομέλεια εισάγεται αύριο το πρωί το νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, αφού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες επιτροπές. Συγκεκριμένα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αντιθέτως, η  ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο, κατά την συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα ο Χ. Σπίρτζης ουσιαστικά πανηγύρισε για την κατάθεση του νομοθετήματος, κάνοντας λόγο για «όαση σπατάλης» τα προηγούμενα 60 χρόνια που λειτουργούσε ο ΟΑΣΘ. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να συνεχίζεται μια παραβατική κατάσταση που επικρατεί 60 χρόνια, γιατί κάποιοι υπουργοί προχωρούσαν σε παρατάσεις της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ σε βάρος του Δημοσίου», τόνισε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις μιλώντας για «πάρτι» που είχε στηθεί.

Τις αιτιάσεις Σπίρτζη κατέρριψε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, υποστηρίζοντας  ότι ουδέποτε χαρίστηκαν χρέη στον Οργανισμό. «Είναι λανθασμένη η πληροφόρηση που έχει και σας μετέφερε ο κύριος Υπουργός περί απαίτησης είσπραξης από τον ΟΑΣΘ, ως αποζημίωση των ποσών των βεβαιούμενων προστίμων. Ο ΟΑΣΘ ως προς το ύψος των απωλειών εσόδων από την κυκλοφορία χωρίς κόμιστρο των ανέργων, υπολογίζει το ποσό που προκύπτει από το 40% των ανέργων της Θεσσαλονίκης και με τη μέγιστη δυνατή έκπτωση του 20% επί της ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών. Το όποιο πρόβλημα δεν προκαλείται από τον ΟΑΣΘ αλλά από το Υπουργείο Εργασίας, που δεν προχωρά στις κατά νόμου ενέργειες ως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 30 του 4313/14 νόμου, για σύμβαση με τον ΟΑΣΘ και καταβολή της κατά νόμου αποζημίωσης για τις απώλειες εσόδων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας - Δήμαρχος Αμπελοκήπων) επιτέθηκε στον Χ. Σπίρτζη τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη. «Προκαλεί, μάλιστα, δε κατάπληξη το γεγονός, ότι οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα - άρθρα 75 παράγραφος 1 και 3 Ειδική Έκθεση και Έκθεση αντιστοίχως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - μιλάνε για επιβάρυνση, δε λένε πόσο είναι αυτό και γράφουν και για μας, τους ΟΤΑ, ότι προκαλείται δαπάνη και σε βάρος μας», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετη, πάντως, άποψη είχαν άλλοι φορείς όπως ο  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσεσμενίδης, που έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αλλά και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσιος Μπακογλίδης, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.