Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση, ΔΕΗ, ιδιώτες προμηθευτές μπροστά στο φόβο δημιουργίας μιας νέας γενιάς οφειλετών στο ρεύμα, που είτε από πραγματική ανάγκη, είτε προσχηματικά θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Στην παρούσα φάση, μια μείωση κατά 30% των εισπράξεων στο ρεύμα για τρεις μήνες “μεταφράζεται” σε απώλειες 650 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αγορά, όπως έχουν υπολογίσει στο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, καθως στις 440.000 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή δουλεύουν με πολύ χαμηλό τζίρο, καθώς και στους 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους και επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, προστίθενται καθημερινά καινούργιοι.
Σαν πρόβλημα μπορεί να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις, ειδικά αν συνδυαστεί με ένα νέο ενδεχόμενο κίνημα “δεν πληρώνω”, το οποίο θα εκτροχιάσει εντελώς τα οικονομικά της ΔΕΗ, η οποία πάσχιζε τους τελευταίους μήνες να μειώσει σε τάξη το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2,4 δισ ευρώ.
Στην λογική αυτό, όπως ανέφερε σήμερα ο Κ.Χατζηδάκης το υπουργείο μαζί με το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν την δημιουργία ενός μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, που θα παρέχει κεφάλαια κίνησης στις εταιρείες, σε συννεόνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΙB) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ταυτόχρονα κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου, τόσο τη ΔΕΗ που έχει το 70% της αγορά, όσο και τους ιδιώτες (που έχουν το υπόλοιπο 30%) να πάρουν τα μέτρα εκείνα που μπορούν να αντέξουν. “Καλούμε τις εταιρίες, κάνοντας τους λογαριασμούς τους, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πληττόμενους αυτήν την ώρα Έλληνες, στην κοινωνία που πλήττεται αυτήν την ώρα από την κρίση”, ανεφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κάθε εταιρεία θα ανακοινώσει την πολιτική της μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το υπουργείο θα ζητήσει από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις χρεώσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών, καθώς αυξάνονται όσοι θέλουν να πληρώσουν και φοβούνται να πάνε στα γκισέ και πρέπει να ενθαρρυνθούν.
Ετερο πρόβλημα των εταιρειών του κλάδου, αφορά την υποχρέωση που έχουν, ακόμη κι όταν δεν εισπράττουν, να αποδίδουν τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς των πελατών τους, στους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ). Σαν ποσό αγγίζει συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Οι εταιρίες έχουν ζήτησει ένα μορατόριουμ, προκειμένου να μην χρειάζεται να αποδίδουν χρήματα που δεν εισπράττουν μέσω των λογαριασμών.
Στο ευαίσθητο θέμα των αποκοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχει συνεννόηση με τη ΔΕΗ και με τους ιδιώτες παρόχους και ότι η προσπάθεια της πολιτείας είναι να μην εκμεταλλευθούν την κρίση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όπως είπε, "υπάρχει μία φιλολογία ότι οι εταιρείες έκοψαν αυτές τις μέρες το ρεύμα κάποιου φτωχού, κάποιου ανήμπορου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεσμεύομαι ότι θα αποκατασταθεί το θέμα. Αλλά δεν έχουμε τέτοια πολιτική”.
Και επανέλαβε ότι για τους αδύναμους υπάρχει ένα σαφές και ενισχυμένο πλαίσιο το οποίο ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει. Εστειλε ωστόσο μήνυμα ότι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν αλλάζει, τονίζοντας ότι “η πολιτική μας είναι να κυνηγάμε τους «πονηρούληδες», οι οποίοι εκμεταλλεύονται διάφορες καταστάσεις για να μην πληρώνουν ενώ έχουν οικονομική άνεση”.